tips & information

Meddelande från konsulenten

Förstora bilden

Linänglar av Slöjdkonsulent Lina Jatko

Hej!
Nu har vi kommit till slutet av projektet 1kvm lin 2021. I sista linbrevet nr 8 Pdf, 405.1 kB, öppnas i nytt fönster. pratar vi om hur vi kopplar linet och projektet till hållbarhet. I Örebro län var vi ca 200st deltagare och i hela landet är det ca 6000 personer som har varit med i projektet och odlat.

Det är så himla kul att så många har varit med!

Oavsett hur långt varje deltagare har varit med så är jag glad att jag har kunnat ”så ett frö” med information om lin som växt, fiber, material det här året.

För dig som inte har hunnit alla stegen, du kan spara ditt material och välja att röta eller bereda det nästa år.

Projektet kommer att fortsätta nästa år och vi lägger upp information på den här sidan när det är dags att anmäla sig.

Fortsätt gärna att använda Facebookgrupperna 1kvm lin -Örebro län och 1kvm lin om ni fortsätter att förädla era linfibrer eller har frågor.

Jag önskar dig en God Jul och Gott Nytt år med en bild på linänglar som jag har gjort!

Ta hand om dig och TACK för att du har valt att vara med i projektet!

Tips från konsulenten

Linbrevet är ett generellt brev som är allmängiltigt. Det skiljer på när du kan så linet, beroende på var i landet man befinner sig och hur odlingsförhållandena är.

Tänk detta som ett lärandeprojekt där du provar dig fram och det är kul att kunna jämföra med andra hur de olika odlingarna tar sig beroende på när och hur man odlar.

Det är många som är ivriga att så, men jag rekommenderar dig att vänta med att så tills jorden har blivit varmare. På museet kommer vi att så på en dag med ett långt kvinnonamn som namnsdag, närmare slutet av maj.

För dig som vill odla i pallkrage så går både 1 och 2st pallkragar på höjden bra. Rötterna är ca 5cm, så jag skulle rekommendera att jordlagret är från 10cm och uppåt. Fröna ska ner grunt, maxdjup 3cm.

Det ska inte vara för mycket kväve i jorden, att gödsla mycket är inte att rekommendera då blir linfibern inte den bästa.

Förslag för den som vill fördjupa sig inom linodlingen är: Linboken, hemodling och hemberedning av Kåre Fröier och Henryk Zienkiewicz, den hittas på biblioteket eller antikvariat.

Förstora bilden

Tre olika faser som kapslarna och fröna har.

Linryckning, vissa av er har redan gjort det och andra väntar lite till.

För dig som inte ryckt ditt lin än så finns här en video som en kollega i Västra Götaland har gjort om ryckning. Det finns flera filmer i VG-regionens YouTube-kanal. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jag har fått en fråga om det går att rycka linet även om det blommar, och ja det går bra, det ska vara merparten av frökapslar för att du ska rycka. Sedan väljer du själv vid vilket stadie du rycker det.

För att få frön till utsäde nästa år så är det bra att vänta tills kapslarna är bruna.

När du har torkat linet så är det dags att frörepa. Du kan göra en egen med spikar eller använda en bärplockare.

Därefter är det dags att röta ditt lin. Mer information hittar du i linbreven som du kan läsa mer i.

Jag har fått några hälsningar från deltagare och här delar jag med mig av två bilder jag har fått.

Catherine har skickat en bild där hon har odlat spånadslin till höger och oljelin till vänster. En fin jämförelse, mer om skillnaderna kan du läsa i linbrev 2 Pdf, 479.8 kB, öppnas i nytt fönster..

Förstora bilden

Spånadslin till höger och oljelin till vänster.

Förstora bilden

Britt-Marie har ryckt sitt lin och bundit en krans av sitt lin.

Virka en fruktpåse

Här finns en instruktion till en virkad fruktpåse du kan göra.
Den kan du ladda ner här Pdf, 1.3 MB, öppnas i nytt fönster..

Förstora bilden