Metallsökning i Husby, Glanshammar

Helgen 9-11 april 2021 genomförde museet en en metallsökarundersökning vid Husby i Glanshammar tillsammans med Sveriges metallsökarförening. En undersökning med hjälp av metallsökare innebär att man gräver på enormt många signaler som man hör i instrumentets hörlurar och så sovrar man fynden hårt. Det mesta som hittas är modernt skräp. Deltagarna i insatenvid Husby grävde upp totalt ungefär 2000 föremål. Av dessa bedömde museets arkeologer att 36 av dem var så pass intressanta att de var värda att ta med hem.

Sedan en utgrävning 1997-98 för motorvägsbygget är Husby bedömt som en kungsgård från 500-talet e.Kr., slutet av folkvandringstiden och början av vendeltiden. Från den epoken kom det dock bara fram fyra fynd nu: tre små dräktspännen och en prydnadsnit.

Överraskande nog är i stället 18 av fynden från tiden 800-1100 e.Kr., vikingatiden. Det rör sig mest om glest utstrött hacksilver, inte om någon nedgrävd och utplöjd skatt. Hacksilver var tidens betalningsmedel och vägdes upp på en känslig balansvåg för varje transaktion. Ett litet viktlod för detta ändamål hittades nära motorvägsbron. Två av mynten är kompletta och har redan kunnat klassificeras. Ett av dem slogs i Balkh i nuvarande norra Afghanistan år 803 eller 804 för sagokalifen Harun al-Rashid, känd från Tusen och en Natt. Ett annat slogs för biskop Arnold av Worms i nuvarande sydvästra Tyskland någon gång kring 1050. Silverhanteringen vid Husby har alltså pågått länge. Dessutom hittades en oerhört fin liten fingerring i punsdekorerat guld.

Genombrutet beslag med korsmotiv. Vad hade det för funktion, och när?

Vikingatida hacksilver: en bit av en halsring.

Vikingatida fingerring i guld med punsdekor.

Utöver hacksilvret har vi från vikingatiden en vacker fingerring i guld, ett dräktspänne som för ovanlighetens skull är gjutet i bly, ett prydnadshänge, ett par bitar av betselbeslag från biskop Arnolds tid, en nyckel och en dräktnål.

Den äldre medeltiden och högmedeltiden är alltid svåra att få fatt på i metallsökarmaterial. Men vi har åtta fynd från 14/1500-talen: en sigillstamp, tre remsöljor till ryttarsporrar, bakänden till en bordskniv, två mynt av Erik av Pommern och två mynt av Johan III.

Till sist har vi sex fynd som ser lovande ut men som arkeologerna inte har kunnat datera ännu. Särskilt lovande är ett genombrutet beslag med ett kors och ett runt skivspänne.

Nu skall museets arkeologer fotografera och klassificera fynden genom bläddrande i böcker och anrop till kunniga kollegor. Därefter åker de på fyndkonservering så att de inte ärgar sönder och försvinner.

Rapport

Dr Martin Rundqvist har sammanställt en rapport om metallsökningen i Husby. Här kan du ladda ner rapporten Pdf, 37.7 MB, öppnas i nytt fönster..