Hassle i Glanshammar 2020

Hassleskatten offrades i Äverstaån omkring 600 f.Kr., i slutet av bronsåldern. Våra undersökningar på platsen har inte avslöjat någonting mera från denna tid. Om det finns fler bronsåldersoffer av metall på platsen så ligger de för djupt nere i åns avlagringar för att höras i metallsökarens hörlurar. Våra nya fynd är mer än 1000 år yngre, från järnåldern och senare.

FOLKVANDRINGSTIDEN

Den första bebyggelsen på åkern som vi undersökte verkar ha uppförts någon gång under tiden 450-540, folkvandringstidens senare del. Fynden är mestadels dräktdetaljer: kvinnornas spännen och männens agraffknappar. Tre är dekorerade med en exklusiv internationell djurornamentik som bara särskilt kunniga och beresta konsthantverkare behärskade. En bit av ett stort silverspänne skvallrar både om rikedom och sparsamhet: det har blivit reparerat efter att det brutits av.

VENDELTIDEN

Under vendeltiden 540-790 fortsätter folk att tappa dräktdetaljer, nu av lite mera vardaglig standard. Överst till vänster ser vi ett felgjutet ryggknappsspänne av 500-talsmodell, som talar för att en resande konsthantverkare besökt gården och arbetat här en tid. Längst ner till höger ser vi en bit av ett oidentifierat föremål med förgylld mycket elegant djurornamentik i en stil som har nära beröring med 700-talets första kristna missionsförsök i Norden.

Efter 900-talet blir det glesare med fynd. Föremålen ser nu ut att hamna på åkern dels genom att lantbrukarna tappar dem under arbetet, dels genom att Hassle-borna tappar dem på dass varefter man kör ut gödseln på åkrarna. Det äldsta fyndet med en tydlig datering efter vikingatidens slut är den genombrutna dekorerade plattan. Den kommer från ett vackert bälte buret av en modemedveten man kring år 1300. Därtill en mer anonym bältesölja samt ett par småmynt från 1400-talet och bakänden från en bordskniv från 14/1500-talen. Vi lämnade kvar allting vi hittade med dateringar efter år 1600, utom den fina silverknappen med infattad bergkristall. Den kommer från kragen på en folkdräkt för herrar från 1800-talet.

Rapport

Här kan du ladda ner rapporten. Pdf, 16 MB, öppnas i nytt fönster.