Slöjd

handgjorda minnen och skaparglädje

Händer som karvar bokstäver i trästicka.

Slöjden är ett kulturarv som ska tillvaratas och utvecklas för framtiden. På Örebro läns museum finns två hemslöjdskonsulenter, en för textil och en för hård slöjd.  Vi arbetar med att stimulera till kunskapsfördjupning, utveckling och näring inom slöjdområdet i Örebro län. 

Konsulentverksamheten finns också till för att lyfta länets kulturarv och yrkesverksamma slöjdare genom utställningar och kommunikation. Ofta samarbetar vi med slöjdare och andra verksamheter och institutioner i länet, men också nationellt och internationellt med andra hemslöjdskonsulenter genom Nämnden för hemslöjdsfrågor. 

Du kan vända dig till slöjdkonsulenterna på Örebro läns museum om du vill ha rådgivning kring slöjdens verktyg och material, diskutera företagande, verksamhet eller andra frågor som berör slöjd eller om du vill veta mer om slöjdområdet i ditt län. 

Välkommen att kontakta oss!

Kontakt

Slöjdmaterial, garn, fårskinn, tråd, pärlor, filt och blompinnar.

Länshemslöjdskonsulent, hård slöjd
Lars Petersson
019-602 87 67 
E-posta Lars

Länshemslöjdskonsulent, textilslöjd
Lina Jatko
019-602 87 66
E-posta Lina


Tidigare Projekt

Kulturella och kreativa händer i mälardalen

Fem län har samarbetat under 2015 i en förstudie som undersökt och kartlagt vilka behov slöjdare, konsthantverkare och närliggande yrkesutövare har för att kunna utvecklas i sina företag.

Läs om studien här.Word (word, 15.5 kB)
Här kan du läsa slutrapportenPDF (pdf, 266.9 kB)

Ungdomar arbetar med trä

KULTURSOMMARJOBB -SLÖJD

Under tre veckor i somras jobbade sju ungdomar som slöjdare! De var en del av Kulturferiepraktiken som vi kulturkonsulenter inom Örebro län ordnade.

Här finns en kortfattad redovisning av kultursommarjobb - slöjd 2015PDF (pdf, 1.1 MB)
Se filmen från kultursommarjobben här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Små fria bibliotek

I höst kommer bokholkar att placeras ut i länet. Där kan man fritt, närsomhelst låna en bok och läsa och ställa tillbaka den när det passar. Håll utkik!

Info om små fria biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Ett trästycke täljs

Slöjdkunskaper som säljer

Projektet Slöjdkunskaper som säljer är avslutat och bedrevs i samarbete med Sörmlands, Västmanlands och Stockholms län. Syftet var att stärka slöjdföretagare som vill utveckla sina verksamheter genom utbildning och nätverkande.

Info om Slöjdkunskaper som säljerPDF (pdf, 535 kB)

Omslöjd – När samlat möter nytt

Utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, är ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns museum och Örebro läns slöjdförening.

filmer om slöjd

Vredeshantverk, sy en linnesärk

En film av Malin Karlsson

Att slipa en yxa

En film av Lars Petersson

Fransflätning

En film av Emma Gerdien

Medeltida träklyvning

En film av Lars Petersson

Blogg

 • 22 oktober 2019

  Slöjdhandledarutbildning i Örebro län hösten 2019

  Slöjdkonsulenterna på Örebro läns museum har under två helger hösten 2019 arrangerat en slöjdhandledarutbildning. Slöjdkonsulenterna ser ett behov i länet att fler människor kan förmedla slöjd och skapandet med glädje och inspiration till främst barn, men även vuxna. Vi stöttar även föreningar som i deras verksamhet vänder sig mot barn med slöjdaktiviteter.  Handledarutbildningen riktade sig mot människor som är intresserade att arbeta med barn och handleda i slöjd och skapande verksamhet. Deltagarna fick lära sig olika slöjdtekniker, diskutera slöjd, pedagogik, bemötandet av barn och vuxna samt HLR mot barn. Till de praktiska delarna var etablerade slöjdare inbjudna som Erik Torstensson, Mona Malmqvist Sjöstedt och Anja Sundqvist. De teoretiska delarna har slöjdkonsulenterna själva stått för. Det var 11 glada deltagare i den första handledarutbildningen som anordnades hos oss.En utbildning till planeras våren 2020. Gruppen fick en broderiövning där de skickade vidare broderiet.  Deltagarna fick lära sig att tova på olika sätt. Deltagarna fick lära sig att fläta korg i pil. Deltagarna fick lära sig olika täljgrepp och täljde insekter och tryckstämplarAtt ta hand om andra om olyckan inträffar fickdeltagarna också lära sig. De fick öva både på varandra och dockor..Tygtryck med täljda stämplar/Slöjdkonsulenterna Lina och Lars
 • 24 september 2019

  Inspiration från gamla mönster och handspunnet garn.

  Idag när det är en fin höstdag ute och jag sitter vid datorn på jobbet så tänkte jag uppmärksamma en aktivitet som hände i anknytning till en av sommarens textila evenemang, närmare bestämt Ullmarknaden i Österbybruk 9-10 augusti i Uppsala län.Det var för sjätte året som den svenska ullen uppmärksammades med en Ullmarknad.Där kunde man hitta ull, skinn, garn och redskap från Uppsala läns fårägare. Slöjdare, ullproducenter och ullentusiaster delade plats och erfarenheter. Det fanns kurser och föreläsningar och aktiviteter för hela familjen.I anknytning till ullmarknaden så hade hemslöjdskonsulenterna i Uppsala län gått ut med en utmaning #ullihand, där deltagarna skulle inspireras från äldre mönsterförlagor som finns i samlingarna och på Digitalt museum för att sedan konstruera ett nytt mönster. För att underlätta fanns ett grundmönster till vante att utgå ifrån. De som ville kunde sticka upp och skicka in sina alster till en tävling, där vinnarna skulle utses på ullmarknaden.Jessica Lundin från Vintrosa valde att vara med i tävlingen och inspirerades av fyra mönster som hon sedan skissade upp till sitt eget. Hon älskar fåglar och funderade på: är de kära, blyga, är de på vägt till eller ifrån ett möte?Mönster och garn till vantar. Foto: Jessica LundinMönster på vante inspiration från tidigare vantar från Upplands museum. Foto: Jessica LundinTvå par vantar i olika färgställningar. Foto: Jessica LundinDå Jessica är en duktig spinnerska så valde hon att spinna sitt egna garn. Garnet är spunnet av ull från Bergagård ca en mil från Vintrosa. Ullen klipps bara en gång om året så fibrerna är långa med en fin lyster. För att vantarna skulle bli varma, spanns garnet till ett fyrtrådigt crepgarn. Jessica färgade garnerna själv i dämpat svartgrön- och ljungrosa färger.Vantarna stickades upp i två olika uppsättningar där kontrastfärgerna varierade.På ullmarknaden så vann Jessicas vantar förstapris i kategorin handspunnet garn med motiveringen:Vantar som tydligt inspirerats av mönsterbladet kompletterat med egen tolkning. Sköna på handen, varma breda vantar i något grövre garn. Färgkontrasterna funkar utmärkt bra till och med på tummen, Mudden både skön och varm. Kiltumme och insydd pikotkant visar på god stickteknik. 1:a prisvantar i kategorin handspunnet. Foto: Hemslöjdskonsulenterna i Uppsala länJuryn urvalskriterier: Inspiration utifrån förlagorna, Passform, proportioner och stickarens teknik. Färgkontraster. Muddar och tummar. I juryn satt: Ebba Stålhandske, Håkan Liby och Olle Petter Melin Då Jessicas intresse för att spinna garn är stort deltog hon även i en tävling under en av dagarna där utmaningen var att spinna så långt som möjligt på 5minuter. Det var uppdelat i heat och Jessica tog sig till final och kunde där spinna sig till en vinst.Mer om ullmarknaden och ullihand hittar du på: https://www.upplandsmuseet.se/hemslojd/
 • 30 augusti 2019

  Slöjdaktiviteter under helgen 31/8-1/9

  I helgen 30augusti och 1september så pågår det flera olika slöjdaktiviteter i länet.*På Hallagården i Lekhyttan är det Ull-helg:Mannekänguppvisning med Lekebergsrevyn som kallas: "Ull, Lin och Rock´n´Roll" Lördag kl: 15.30 och Söndag kl:14.00.Föredrag (Gratis om man fikar vid Hallagården): Lördag kl:11.00 Ullanalyser - Varför då? med Lena Persson, ULLiForm, Jämtland Lördag kl:14.00 Yllebroderi från Jämtland/Härjedalen. med Lena Persson, ULLiForm, JämtlandKurs: Lördag och söndag: Sy och brodera din vadmalskappaUtställareFörsäljning av ull, garn och materialsatser från Hallagårdens djur till saluSe djuren som ger ull i Hallagårdens djurparkLek i ull-lekparkenFör mer information se: http://hallagarden.nu/*På söndag 1 september är det Hantverksdag i Wadköping.Det kommer att vara träsvarvning och material-loppis mellan kl:11-16.För mer information se: https://bit.ly/30qfz88

LÄNKAR MED SLÖJDANKNYTNING

Nämnden för hemslöjdsfrågor
www.nfh.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Svenska Hemslöjdsföreningarnas riksförbund (hemslöjdsportalen)
www.hemslojden.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Slöjden i skogen
www.slojdeniskogen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Kravallslöjd
www.kravallslojd.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Fetvedens vänner
www.fetvedensvanner.comlänk till annan webbplats

Slöjd Håller
www.slojdhaller.selänk till annan webbplats

Örebro läns slöjdförening
www.hemslojden.org/forening/orebro/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konsthantverkarna i Örebro län
www.konsthantverkarna.comlänk till annan webbplats

365 saker du kan slöjda
www.365slojd.selänk till annan webbplats

 

TIPS

Vill du tipsa om en länk vi missat? Skicka ett meddelande till slöjdkonsulenten, Lars Petersson eller Lina Jatko