Slöjd

handgjorda minnen och skaparglädje

Händer som karvar bokstäver i trästicka.

Slöjden är ett kulturarv som ska tillvaratas och utvecklas för framtiden. På Örebro läns museum finns två hemslöjdskonsulenter, en för textil och en för hård slöjd.  Vi arbetar med att stimulera till kunskapsfördjupning, utveckling och näring inom slöjdområdet i Örebro län. 

Konsulentverksamheten finns också till för att lyfta länets kulturarv och yrkesverksamma slöjdare genom utställningar och kommunikation. Ofta samarbetar vi med slöjdare och andra verksamheter och institutioner i länet, men också nationellt och internationellt med andra hemslöjdskonsulenter genom Nämnden för hemslöjdsfrågor. 

Du kan vända dig till slöjdkonsulenterna på Örebro läns museum om du vill ha rådgivning kring slöjdens verktyg och material, diskutera företagande, verksamhet eller andra frågor som berör slöjd eller om du vill veta mer om slöjdområdet i ditt län. 

Välkommen att kontakta oss!

Kontakt

Slöjdmaterial, garn, fårskinn, tråd, pärlor, filt och blompinnar.

Länshemslöjdskonsulent, hård slöjd
Lars Petersson
019-602 87 67 
E-posta Lars

Länshemslöjdskonsulent, textilslöjd
Lina Jatko
019-602 87 66
E-posta Lina


Tidigare Projekt

Kulturella och kreativa händer i mälardalen

Fem län har samarbetat under 2015 i en förstudie som undersökt och kartlagt vilka behov slöjdare, konsthantverkare och närliggande yrkesutövare har för att kunna utvecklas i sina företag.

Läs om studien här.Word (word, 15.5 kB)

Här kan du läsa slutrapportenPDF (pdf, 266.9 kB)

Ungdomar arbetar med trä

KULTURSOMMARJOBB -SLÖJD

Under tre veckor i somras jobbade sju ungdomar som slöjdare! De var en del av Kulturferiepraktiken som vi kulturkonsulenter inom Örebro län ordnade.

Här finns en kortfattad redovisning av kultursommarjobb - slöjd 2015PDF (pdf, 1.1 MB)

Se filmen från kultursommarjobben här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Små fria bibliotek

I höst kommer bokholkar att placeras ut i länet. Där kan man fritt, närsomhelst låna en bok och läsa och ställa tillbaka den när det passar. Håll utkik!

Info om små fria biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Ett trästycke täljs

Slöjdkunskaper som säljer

Projektet Slöjdkunskaper som säljer är avslutat och bedrevs i samarbete med Sörmlands, Västmanlands och Stockholms län. Syftet var att stärka slöjdföretagare som vill utveckla sina verksamheter genom utbildning och nätverkande.

Info om Slöjdkunskaper som säljerPDF (pdf, 535 kB)

Omslöjd – När samlat möter nytt

Utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, är ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns museum och Örebro läns slöjdförening.

filmer om slöjd

Vredeshantverk, sy en linnesärk

En film av Malin Karlsson

Att slipa en yxa

En film av Lars Petersson

Fransflätning

En film av Emma Gerdien

Medeltida träklyvning

En film av Lars Petersson

Blogg

 • 25 februari 2019

  Informationsträff om slöjdsommarjobb!

  Till sommaren kan du söka feriepraktik kultur!Vi erbjuder dig som har gått ut åk 9, 1:an eller 2:an på gymnasiet att få slöjda i tre veckor.Som slöjdare får du genomföra slöjdprojekt med kulturarvet som inspiration. Vi kommer mestadels att arbeta med trä under denna period. Slöjddelen av feriepraktiken genomförs av Örebro läns museum.Tisdag den 12 mars är du välkommen på informationsträff för att få veta mer om de olika sommarjobben inom kultursektorn.Plats: Conventum - Teatercaféet, Olof Palmes torg 1 i Örebro.Kl: 18.00-19.00
 • 5 februari 2019

  Utställning Rädda världen - stygn för stygn.

  I lördags var det vernissage för utställningen Rädda världen- stygn för stygn i Wadköpingsrummet i Wadköping.Det är en sevärd utställning som uppmärksammar textilierna som vi har i vår omgivning och på våra kroppar. Som besökare får man information och tankar om bland annat textila material, hur mycket textilier som konsumeras per person varje år och vad som händer med vissa plagg vid tvätt. Besökaren får även en inblick i vad som händer med till exempel våra fleecekläder när de tvättas i tvättmaskinen.Utställningen tar upp frågor som tillverkning, märkning och konsumtionsfrågor.Reportaget som SVT gjorde kan du se här:https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/de-vill-radda-varlden-stygn-for-stygnPå redaktionen kollade personalen sedan var deras kläder är producerade:https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/vet-du-vem-som-har-gjort-dina-kladerUtställningen är öppet tisdag-söndag 11-16 fram till 31 mars.
 • 28 januari 2019

  Vernisage: Rädda världen- stygn för stygn!

  Mellan 1 februari till 31 mars 2019, visas utställningen Rädda världen- stygn för stygn, i Wadköpingsrummet i Wadköping, Örebro.Öppettider: Tisdagar-söndagar kl:11-16Utställningen handlar om kläder, konsumtion och hållbarhet. Globalt har klädförsäljningen fördubblats sedan år 2000. Vad ger det för konsekvenser? Vad är dina kläder gjorda av? Vem syr dina kläder? Hur mycket kläder köper vi idag? Hur såg det ut förr? Versnissage 2 februari, kl: 11-14, Wadköpingsrummet, För kontakt:raddavarldenstygnforstygn@gmail.com076-0664095
 • 15 januari 2019

  Grannlänet bjuder in till inspirationsföreläsning

  Här kommer ett tips till er som vill göra en liten utflykt till grannlänet Västmanland!Köping, Arboga och Kungsörs Slöjd och hantverksförening arrangerar ett föredrag av Maja Karlsson.Var: Studieförbundet Vuxenskolan i Köping, Stora gatan 21, 73131 Köping, Västmanland.När: 7/2 2019Tid: 18-21 (först föredrag av Maja och visning av böcker, sedan årsmöte)Gratis!Nu kommer Maja Karlsson till Köping Arboga Kungsörs Slöjd- och Hantverksförening för att berätta om sitt designarbete och om sina böcker - och kommer det finnas möjlighet att köpa ett exemplar och få det signerat under kvällen. Maja är formgivare och författare med inriktning på stickning. Hon har gett ut  "Sticka Svenska Mönster", 2016 som en samling av plagg och accessoarer, men också ett uppslagsverk för den som vill sticka traditionell flerfärgsstickning. Under hösten 2018 har hon gett ut sin andra bok "Trettiofem vantar" med vantmönster för både nybörjaren och den erfarne stickaren.Föredraget är gratis och öppet för allmänheten. När nyfikenheten på Maja Karlsson stillad är det dags för  årsmöte. Medlemmarna bjuds på kaffe, smörgås och kaka innan årsmötesförhandlingarna drar igång. Avslutar kvällen gör föreningen som vanligt med ett lotteri.  Om du har Facebook så kan du se länk här:  
 • 7 november 2018

  Textillärarträff 27november

  I veckan har jag träffat Lena, en av textillärarna på Virginska gymnasiet, som berättade att de kommer att ha en textillärarträff om några veckor. Därför väljer jag att lägga ut informationen så att så många som möjligt av textillärarna i Örebro län får veta om den. Här kommer mailet från Lena och Helena: Hej alla textilare!Välkomna på en textillärarträff hos oss på Virginska!Tid: Tisdag 27 nov kl 17:30 – 20:00. Vi bjuder på te, kaffe och smörgås.Plats: Sömnadssalen, Virginska gymnasiet, Fabriksgatan 52, ingång E (mitt emot idrottshallen). Vi vill gärna träffa er alla för att höra vad alla gör i slöjden i olika årskurser samt kunna skapa ett nätverk kring vårt gemensamma textila hantverk. Det är mycket som händer angående slöjden och i den textila branschen just nu och då är det fint att kunna vara en större grupp som kan ses, nätverka på olika sätt och diskutera hur vi kan få slöjden och olika typer av hantverk att synas.  Förslag på punkter och frågor för kvällen:Berätta vilka alla är, var alla jobbar samt vilka årskurser alla undervisar iInfo om nyheter på respektive skola och vad som görs i våra slöjd- och hantverksämnen i olika årskurserHur mycket slöjd- och hantverkstid är det i olika årskurser? Hur arbetar vi alla med hållbar utveckling?Dela bra idéer!Diskutera olika önskemål och idéer för fortsatta träffar och fortbildning t.ex. workshops, föreläsningar, egen sömnad, prova på 3D-skrivare mmHemslöjdskonsulenten Lina Jatko kommer också att delta och presentera sig själv och sitt uppdrag. Hon kommer också att lyssna av vad som sägs och höra vilka fortbildningsbehov och möjligheter kring det som finns samt bolla idéer kring detta.  Vi hoppas att så många som möjligt kan komma! Anmälan senast onsdag 21 november så vi vet hur mycket fika vi ska ordna. Om det är någon som är allergisk mot något så hör av er. JMaila till lena.aman@orebro.se eller ring/smsa 073-659 29 52Ses! Vänliga hälsningar Lena och Helena
 • 2 november 2018

  Slöjdlärarfortbildning 29-30oktober

  I måndag och tisdags erbjöds 30 slöjdlärare fortbildning av hemslöjdskonsulenterna på Örebro läns museum.Fortbildningsdagarna ingår i projektet Slöjd och lärande, där ett av målen är att utveckla en modell för att etablera pedagogisk verksamhet inom slöjdområdet på Örebro läns museum och i Örebro län. Fortbildningen blev fullbokad på mindre än en vecka och många stod på kö för att få delta. Temat för måndagen var Digitalt arbete i slöjdundervisningen, och det varvades med föreläsningar och workshops med inriktning på digitalisering. Föreläsare och handledare för dagen var Eva Söderberg och Christian Svensson. I workshopen Lysande broderier fick deltagarna brodera ett kopplingsschema med förstygn och konduktiv tråd för att få broderiet att lysa upp. I workshopen 3D-skrivare som pedagogiskt hjälpmedel fick deltagarna skissa i 3D på dator och skriva ut med hjälp av 3D skrivare.   På tisdag 30 var temat Slöjd i teori och praktik, då fick deltagarna arbeta mer ämnesinriktad och då hade vi två slöjdare Lena Köster och Per Helldorff som handledare.  Lena föreläste om den svenska ullen, dess fårraser, ulltyper, egenskaper och användningsområden. På förmiddagen fick deltagarna jobba med svensk ull genom att kamma, karda och spinna den. På eftermiddagen fick deltagarna utforska ullen genom våttovning. Per Helldorff visade och berättade om knäpphärvlar och föremål som han har hittat på i deras anda. Sedan fick deltagarna själva tälja på knäpphärvelsdrev och bygga ihop kugghjul för att få två axlar att snurra i olika hastigheter och riktningar. Det var två trevliga dagar med slöjd och samtal varvat med varandra!

LÄNKAR MED SLÖJDANKNYTNING

Nämnden för hemslöjdsfrågor
www.nfh.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Svenska Hemslöjdsföreningarnas riksförbund (hemslöjdsportalen)
www.hemslojden.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Slöjden i skogen
www.slojdeniskogen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Kravallslöjd
www.kravallslojd.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Fetvedens vänner
www.fetvedensvanner.comlänk till annan webbplats

Slöjd Håller
www.slojdhaller.selänk till annan webbplats

Örebro läns slöjdförening
www.hemslojden.org/forening/orebro/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konsthantverkarna i Örebro län
www.konsthantverkarna.comlänk till annan webbplats

365 saker du kan slöjda
www.365slojd.selänk till annan webbplats

 

TIPS

Vill du tipsa om en länk vi missat? Skicka ett meddelande till slöjdkonsulenten, Lars Petersson eller Lina Jatko