Arbetarmuseet Gråbo

Arbetarmuseet Gråbo tar dig med på en nostalgisk resa till tre tidstypiska och levandegjorda arbetarhem från 1885, 1918 och 1942. Huset byggdes av Bofors bruk omkring år 1870 som bostad åt några av arbetarnas familjer. Som mest har huset varit hem åt nio familjer - 50 till 60 personer - samtidigt.

Gråbo är en fantastisk plats för den som med alla sinnen vill uppleva vardagsliv som det såg ut förr. Trägolven knakar, glasögonen, kaffekoppen och barnens leksaker har lämnats framme och det känns som om den som bor här bara har gått ut en liten stund.

ÖPPETTIDER OCH ENTRÉ

Sommarsäsong 2023
Lördag och söndag från 17 juni - 20 augusti kl. 11.00 - 17.00

Boka gärna visning övriga året! Vi tar emot grupper som skolklasser, kommunala verksamheter och föreningar.

Här hittar du mer info för lärare och skola.

Välkommen att Boka en visning!

Varför inte ta del av utställningen tillsammans med din förening, kompisgäng eller arbetskamrater?

FILMEN OM GRÅBO

Filmen om Gråbo visar hur de tre lägenheterna som finns på övervåningen ser ut. I filmen får man se både översiktsbilder och detaljbilder. Filmen är textad på både svenska och engelska.

Filmen har gjorts möjlig genom bidrag från Regionförbundet Örebro.

Gråbos historia

Förr var boendet en del i bruksarbetarens lön enligt en tradition sedan 1700-talet. Länsmuseet och studiecirklar har genomfört ett omfattande forskningsarbete om Gråbos historia.

Nu känner vi  till nästan alla som har bott på Gråbo, hur länge de bodde här, hur många barn de fick och vad de arbetade med. I spisrummet på andra våningen bodde till exempel på 1890-talet en familj med sex barn. Ett spisrum är en lägenhet som bara består av ett enda rum med en vedspis.

Gråbo fungerade som bostad fram till 1970-talet. Under 1980-talet renoverades huset och inreddes av länsmuseet. Sedan år 1986 har Gråbo varit ett museum.

Bofors bruk

Bofors Bruk anlades år 1646 och producerade i början stångjärn vid två hammare. Under 1800-talet investerade bruket i en lancashiresmedja, valsverk, hytta, gjuteri och till sist en mekanisk verkstad för vapentillverkning. År 1894 förvärvade Alfred Nobel Bofors Bruk som då ingick i AB Bofors-Gullspång. Vapentillverkningen gav sedan upphov till en enorm expansion för Bofors vid 1800-talets slut. Alla arbetarna måste ha någonstans att bo och därför byggde företaget arbetarebostäder.

Smedjan låg alldeles intill Gråbo och här har det bott många lancashiresmeder (smältsmeder). Deras arbete bestod av att förädla gjutjärn till smidbart järn. Hemma fick deras hustrur slita hårt. De hade ansvaret för vattenhämtning, ved, hushållsgris, trädgårdsland, barnaskötsel, matlagning, matberedning och tusen andra sysslor. Barnen kunde börja arbeta vid bruket vid 12 års ålder.

Numera ingår Gråbo i ett riksintresseområde för kulturminnesvård. Närmsta omgivningarna utgörs av Bofors station från år 1900. På östra sidan av Noravägen ligger bostadsområdet Rosendal från tiden omkring första världskriget. Till riksintresseområdet hör även Kanalbostäderna öster om den på 1870-talet anlagda Björkborns kanal och lämningar efter lancashiresmedjan. Hela området Bofors station – Rosendal gränsar norrut till Björkbornsområdet med Björkborns herrgård och Nobelmuseet.

Familjen Berggren

År 1875 flyttade paret Berggren in på Gråbo. På Digitalt Museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa hur det var när de bodde här.

Familjen Berggren 1906, okänd fotograf.

Upptäck mer av gråbo

Gråbo trädgård

Sedan år 2020 pågår projektet Ätbart för pollinerare och människa i trädgården runt Gråbo arbetarmuseum. Projektet drivs av Möckelnföreningarna, Karlskoga kommun och Örebro läns museum och syftar till att skapa en kulturhistorisk trädgård runt huset, med kopplingar till tiden då människor bodde på platsen. Trädgården är en plats för människor som vill odla tillsammans, en plats för pollinerare att frodas och för besökare att njuta av samt lära sig något om pollinerares betydelse för vår mat.

Vill du vara med och odla i Gråbo trädgård? Inga särskilda kunskaper behövs, bara ett intresse för odling. Kontakta Anja Weidt, samordnare för stadsnära odling, på stadsodling@mockelnforeningarna.net

Gå gärna in i den öppna Facebookgruppen Gråbo trädgård – arbetsgruppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och kika på alla fina bilder av hur trädgården har vuxit fram hittills!

Läs mer om projektet på Bofors stations hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Eller besök trädgårdens egen hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (sidan är under uppbyggnad).

historiska fotavtryck- en miniutställning

Allt vi människor gör påverkar planeten vi bor på. Vårt boende, vad vi äter, våra resor och saker vi konsumerar förbrukar naturresurser och gör avtryck - ekologiska fotavtryck.

För att leva som genomsnittssvensken gör idag skulle det behövas drygt fyra jordklot. Vi lever över våra tillgångar.
För inte så länge sedan såg de flesta människors liv helt annorlunda ut.

Genom att blicka bakåt i historien kan vi kanske se oss själva och vår tid i ett annat ljus. Vilka är våra mänskliga behov? Vilka är begären som vi skulle kunna ersätta med någonting annat, någonting hållbart, och i så fall vad?

På dörrar inne i huset kan du läsa om våra ekologiska fotavtryck nu och då. Det finns också ett rum med digitala skärmar där du kan mäta och räkna ut dina egna ekologiska fotavtryck.

Karlskoga moderna

Ett rum på Gråbo tillägnas utställningen Karlskoga moderna. Den visar Karlskogas moderna bebyggelse som den utformades under 1930-talet och fram till 1970-talet - den period som vi i dagligt tal definierar som Funktionalismen.

Många framstående arkitekter knöts till olika byggprojekt som Karlskoga kommun initierade. Men även privata initiativ togs för en lite mer påkostad arkitektur.

Det var framförallt den expansion som märktes vid Bofors som bidrog till en växande bebyggelse. Företaget Bofors verkade aktivt vid sidan av och tillsammans med kommunen, som byggherre eftersom verksamheten behövde bostäder till sin utökade personalstyrka och uppförde bostäder för såväl arbetare som tjänstemän.

Flera uppmärksammade bostadsområden kom till under Boforseran, varav idag Rosendal och Knektåsen hör till de mer omtalade.

Karta och kontakt

Adress

Korpkullsvägen 12
691 53 Karlskoga

Hitta hit:

Från Örebro: E18 till Karlskoga. Avfart Rosendal vid Strömsbro.
Följ skylt Arbetarmuseum (andra avfarten till vänster).

GPS: N59° 19.979 , E 14° 32.856

Kontakt

Anläggningsansvarig

Lisa Lundqvist
tel: 019-602 87 45