Upptäck mer av gråbo

Gråbo trädgård

Sedan år 2020 pågår projektet Ätbart för pollinerare och människa i trädgården runt Gråbo arbetarmuseum. Projektet drivs av Möckelnföreningarna, Karlskoga kommun och Örebro läns museum och syftar till att skapa en kulturhistorisk trädgård runt huset, med kopplingar till tiden då människor bodde på platsen. Trädgården är en plats för människor som vill odla tillsammans, en plats för pollinerare att frodas och för besökare att njuta av samt lära sig något om pollinerares betydelse för vår mat.

Vill du vara med och odla i Gråbo trädgård? Inga särskilda kunskaper behövs, bara ett intresse för odling. Kontakta Anja Weidt, samordnare för stadsnära odling, på stadsodling@mockelnforeningarna.net

Gå gärna in i den öppna Facebookgruppen Gråbo trädgård – arbetsgruppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och kika på alla fina bilder av hur trädgården har vuxit fram hittills!

Läs mer om projektet på Bofors stations hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Eller besök trädgårdens egen hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (sidan är under uppbyggnad).

historiska fotavtryck- en miniutställning

Allt vi människor gör påverkar planeten vi bor på. Vårt boende, vad vi äter, våra resor och saker vi konsumerar förbrukar naturresurser och gör avtryck - ekologiska fotavtryck.

För att leva som genomsnittssvensken gör idag skulle det behövas drygt fyra jordklot. Vi lever över våra tillgångar.
För inte så länge sedan såg de flesta människors liv helt annorlunda ut.

Genom att blicka bakåt i historien kan vi kanske se oss själva och vår tid i ett annat ljus. Vilka är våra mänskliga behov? Vilka är begären som vi skulle kunna ersätta med någonting annat, någonting hållbart, och i så fall vad?

På dörrar inne i huset kan du läsa om våra ekologiska fotavtryck nu och då. Det finns också ett rum med digitala skärmar där du kan mäta och räkna ut dina egna ekologiska fotavtryck.

kanonloppet - folkfesten

Internationella världsstjärnor, fullbokade hotell, hutlöst dyr korv med bröd (1:50 kr) och dans i Folkets park till några av Sveriges största artister. Under några sensommardagar under 1950–1960-talen var Karlskoga den hetaste platsen att vara på, oavsett om du var motorintresserad eller bara ville vara en del av folkfesten.

Kanonloppet på Gelleråsen i Karlskoga, som arrangerades för första gången år 1950 av Karlskoga Motorklubb, var en succé redan från början med 15 000 besökare det året. Intresset för motorsport var stort och 1965 slog man rekord med 44 000 i publiken. Karlskoga tätort hade då 35 000 invånare.

Fotografier, pressklipp och affischer från 1950- och 60-talen berättar om motorsporttävlingarna som lockade tiotusentals besökare till Gelleråsen och den stora folkfesten runt omkring evenemanget.