Bergslagen med sin järnproduktion var viktig för Sverige och hela området har en spännande historia. Bergsmännen hade en unik särställning i befolkningen och hade särskilda privilegier från kungen att bryta malm och producera järn i sina hyttor.
Siggebohyttan är en fin miljö som berättar om livet under andra hälften av 1800-talet. Mangårdsbyggnaden började byggas runt år 1790 och det var en av de rikaste gårdarna i trakten. Inne i huset får klassen ta del av hur en bergsman bodde med sin familj.
I logen finns utställningen Kraft i Bergslagen som visar hur gruvbrytningen gick till vid gruvan och vilka krafter som behövdes för att bryta järnmalmen ur berget. Utställningen är interaktiv och visar flera modeller, bland annat en modell av gruvan när den var i bruk.
I programmet fokuserar vi bland annat på:
Två varianter av visning
Du kan boka antingen en visning av Familjen, huset och gården eller en visning av utställningen Kraft i Bergslagen i kombination med en vandring upp till gruvan.
Tips på skolresa!
I samband med en bokad visning kan ni förlägga en heldag i området. Matsäck går att äta i gröngräset och vid dåligt väder får ni låna logen. Det finns leksaker och spel i naturmaterial att låna som passar för utomhuslek. Ni kan också gå vandringsleden till gruvan som går på bergsmannens egen uråldriga kyrkstig. Längs vägen upptäcker ni lämningar av milor, varphögar, husruiner och andra spår från järnbrytningens tid. De djupa gruvhålen som ännu finns kvar är idag vattenfyllda och inhägnade. Vandringen är ca 800 m enkel väg. En fin badplats finns också i sjön Usken. I museets egen app som kan guida er runt finns mycket information om gården och gruvan.
För åk 1-3
Samhällsorienterade ämnen:
Fysik (utställningen Kraft):
För åk 4-6
Historia:
Geografi:
Teknik (utställningen Kraft):
För åk 7-9 och gymnasiet
Historia: