Konst

Gör om ett konstverk

Vi har valt ut två konstverk ur museets samlingar som eleverna i klassen kan använda för att göra något eget, nytt och oväntat med.

Eleven kan använda bilderna som färgläggningsbilder eller göra en parafras helt efter eget huvud. Parafras är när man inom konsten skapar en ny bild av ett redan befintligt verk. Det kan likna det tidigare konstverket eller vara helt annorlunda.

Ballad i G moll av Karl Axel Pehrson

Karl Axel Pehrson skapade med sin konst en egen fantasifull värld av växter och djur. Han hade ett djupt intresse för biologi och när målningen var klar gavs djuren och växterna latinska namn precis som Carl von Linné gjort på riktiga växter. Nu är det din tur att låta fantasin flöda och med färg och form och Karl Axel Pehrsons målning som grund skapa ditt inre landskap.

Ballad i G moll av Karl Axel Pehrson

Medusa av Jan Håfström

Medusa av Jan Håfström

Jan Håfström har med sin målning av Medusa från den grekiska mytologin gjort en parafras på italienska barockmålaren Caravaggios målning från år 1596. Samtidigt har han gjort ett porträtt av sin fru Lotta Melin. Nu är det din tur att fortsätta traditionen och utifrån Jan Håfström’s verk skapa en egen parafras. Om den skall målas helt rosa eller om det skall vara blommor i håret bestämmer du som konstnär helt själv.

Skriv ut PDF:n med bilderna och plocka fram dina finaste färgpennor!