Anslagstavla med trasig affisch

Tegelbruket Örebro
23 januari - 12 februari 2020

23 jan 2020 – 12 feb 2020

Var hör jag hemma?

– vad anslagstavlor berättar
om Örebro län

Anslagstavla i falurött

Anslagstavlan samlar upp vad som händer på en ort. Anslagstavlor finns där människor finns, som ett centrum, för samtal. Ofta i närheten av bygdens affär. När affären läggs ner står anslagstavlan kvar, den behöver ingen affärsverksamhet. Vare sig vi talar om en levande eller om döende landsbygd är anslagstavlan dess kanske starkaste uttryck.
Vilka berättelser hittar vi på anslagstavlorna – om vi tittar efter?

Utställningen Var hör jag hemma? - vad anslagstavlor berättar om Örebro län turnerar nu runt i länet. I januari-februari 2020 har turen kommit till Tegelbruket i Örebro där den visas i biblioteket.

Under 2017 reste Maria Sedell, professionell berättare, och Staffan Ekegren, författare, runt i Örebro län och dokumenterade anslagstavlor i stad och på landsbygd. Med anslagstavlorna som utgångspunkt knöt de kontakt med människor, och gav röst åt deras liv i bygder och bostadsområden.

De fotograferade meddelanden, budskap och affischer på hundratals anslagstavlor. Bakom dessa anslag visade sig en rikedom av människor med mer eller mindre sällsamma öden. Genom möten och samtal med dessa människor växte berättelser fram. Många av dem väcker frågor kring medbestämmande och inflytande – demokratiska grundfrågor.

Nutidens normer sätts till stor del i staden, livet på landsbygden beskrivs ofta ur ett storstadsperspektiv. I bruset från storstaden riskerar tankar, röster och berättelser utanför staden att inte bli hörda. Det här projektet försöker ge röst åt dessa.

Projektet vill problematisera den snabbt växande storstadsnormen och ge möjlighet till samtal om frågor som rör livsvillkor i stad och land och mötet mellan dessa. Alltfler är rörliga, flyttar och byter miljö. Vad innebär det för hur vi knyter an till platser? Vilka platser blir viktiga för oss och varför?

Utställningen invigs på Tegelbruket den 23 januari kl 13.00.

Öppettider biblioteket Tegelbruket

Måndag-torsdag: 08.00-22.00

Fredag: 8.00-23.00

Lördag: 10.00-23.00


Tillgänglighet

Du som är rullstolsburen kan ta dig fram överallt i anläggningen.
Det finns handikapptoalett att tillgå.
Det finns tydliga markeringar vid exempelvis glaspartier.
Det finns automatiska dörröppnare.
Det finns hiss att tillgå som rullstolsburna får plats i.

Mer info på Tegelbrukets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterUtställningar

Fasad Örebro slott
Möjligheternas spegel, sinnenas begär

5 oktober 2019 - tillsvidare

23 jan 2020 – 12 feb 2020

Möjligheternas spegel,
sinnenas begär

Utställning på Örebro slott

Barnet i tornet

24 nov 2018 – tillsvidare

23 jan 2020 – 12 feb 2020

barnet i tornet

Jan Håfström på Örebro slott.