Krämaren i Örebro centrum

Tegelbruket, Örebro
23 september - 15 oktober 2019

23 sep 2019 – 15 okt 2019

fyndet

-en utgrävning
av vår tid

År 2020 inträffar en naturkatastrof som ödelägger stora delar av vår planet. Några människor överlever.Kring deras strategier för överlevnad och om hur de tolkar de arkeologiska spåren från vår tid kretsar utställningen "Fyndet" som nu visas på Tegelbruket i Örebro.

Utställningens berättelse utspelas sextusen år framåt i tiden. Framtidens folk, Lives, gör ett fynd i centrala Örebro från vår egen tid. De hittar en kvinna på den plats där Krämaren en gång låg. Utifrån detta och andra fynd väver Lives en berättelse om oss och förundras över den starka kontroll som konsumtionssamhället utövade på individen. Under det att deras tolkning växer fram får vi också en bild av vilka de är, där i framtiden.

Fyndet är en utställning som är inspirerad av boken Så fungerar samhället (2009) av Eric Ericson, Anders Bennysson och Fred Tjernström. Boken är en satiriskt skildring av konsumtionssamhället och medborgaren reducerad till konsument, och konsumentens inbillade handlingsfrihet.

Museets utställningsintendent Christine Keffel tolkade Så fungerar samhället och skapade utställningen Fyndet utifrån den. Första gången visades den på länsmuseet våren 2018. Sedan dess har den turnerat runt i Örebro län och visas nu under Framtidsveckanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i biblioteket på Tegelbruket i Örebro.

Invigningen sker kl 13.00 den 23 september.

Vandringsutställningen Fyndet är en del av museets satsning på kulturell hållbarhet under hösten 2019.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information om Tegelbruketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Öppettider:

måndag - fredag  kl 8.00-22.00
lördag kl 10.00-18.00

Tillgänglighet:

- Du som är rullstolsburen kan ta dig fram överallt i anläggningen
- Det finns handikapptoalett att tillgå
- Det finns tydliga markeringar vid exempelvis glaspartier
- Det finns automatiska dörröppnare
- Det finns hiss att tillgå som rullstolsburna får plats i


Utställningar

Fasad Örebro slott

OBS!
2/9 - 4/10 är museets utställningar på Örebro slott stängda.
Vi bygger en ny utställning och öppnar igen 5/10

Barnet i tornet

24 nov 2018 – tillsvidare

23 sep 2019 – 15 okt 2019

barnet i tornet

Jan Håfström på Örebro slott.