Silhuettt av stad i solnedgång.

oktober 2019 - tillsvidare

5 okt 2019 – 15 jan 2021

Sensationella gravfynd från plaståldern

En framtidsexpedition

Plastflaska

År 2024 inträffar en naturkatastrof som utrotar nästan hela jordens befolkning.Några överlever och måste börja en helt ny tillvaro, utan pengar, utan ett jobb att gå till, utan regering och digital teknik. Hur överlever de? Vilka val gör de?

Tvåtusen år senare har ett nytt folk som kallar sig Lives utvecklats. De hittar en förmultnad kvinnokropp, Kassandra. De räknar ut att hon levde före naturkatastrofen, alltså på vår tid. De börjar göra utgrävningar och väver en berättelse kring henne och andra fynd. De drar slutsatsen att Kassandra och hennes folk levde i en konsumtionskultur. De var styrda av en hårdför, global organisation, Klustret, som bestraffade dem som inte ville konsumera. Men det fanns en rörelse som önskade en annan utveckling, Minds. Medlemmarna i Minds vågade ifrågasätta Klustret.

Sensationella gravfynd från plaståldern kan beskrivas som en framtidsexpedition för skolungdomar från 12-18 år. Här får de följa med Lives när de undersöker plastålderns folk, föreställningar och föremål. Det blir också en resa genom tiden framtill Lives. I framtidsexpeditionen möter eleverna också aktuell forskning som på olika sätt berör de globala målen samt frågor om klimat och hållbarhet.

Låter det intressant? Bokningar av Sensationella gravfynd från plaståldern - en framtidsexpedition kan göras från och med oktober. Läs mer här.


Utställningar

Bild på Örebro slott.

1 september - tillsvidare

5 okt 2019 – 15 jan 2021

öppet på slottet
lördagar
&
söndagar

kl. 11.00-15.00

Konstverk av Jan Håfström

24 nov 2018 – tillsvidare

5 okt 2019 – 15 jan 2021

barnet i tornet

Jan Håfström på Örebro slott

Detaljbild av dock i utställningen MÖJLIGHETERNAS SPEGEL, SINNENAS BEGÄR