Anslagstavla med trasig affisch

11 augusti 2018 – 16 september 2018

11 aug 2018 – 16 sep 2018

var hör jag hemma?

– vad anslagstavlor berättar
om Örebro län

Anslagstavla i falurött

Anslagstavlan samlar upp vad som händer på en ort. Anslagstavlor finns där människor finns, som ett centrum, för samtal. Ofta i närheten av bygdens affär. När affären läggs ner står anslagstavlan kvar, den behöver ingen affärsverksamhet. Vare sig vi talar om en levande eller om döende landsbygd är anslagstavlan dess kanske starkaste uttryck.
Vilka berättelser hittar vi på anslagstavlorna – om vi tittar efter?

Under 2017 har Maria Sedell, professionell berättare, och Staffan Ekegren, författare, rest runt i Örebro län och dokumenterat anslagstavlor i stad och på landsbygd. Med anslagstavlorna som utgångspunkt har de sedan knutit kontakt med människor, gett röst åt deras liv i bygder och bostadsområden.

Resan och människornas berättelser har blivit en utställning som fått titeln ”Var hör jag hemma?". En utställning som väcker frågor kring medbestämmande och inflytande – demokratiska grundfrågor särskilt aktuella valåret 2018.

Sedell och Ekegren har fotograferat meddelanden, budskap och affischer på hundratals anslagstavlor. Bakom dessa anslag visar sig en rikedom av människor med mer eller mindre sällsamma öden. De har mött människor och samtalat, berättelser har vuxit fram.

Resan och människornas berättelser presenteras nu som en vandringsutställning som öppnas i Vasasalen på Örebro slott den 11 augusti. Den kommer sedan att turnera runt om i Örebro län. Den invigs på varje plats av Sedell och Ekegren med en berättarföreställning som gestaltar hur lika och olika människor tillsammans blir ett län.

”Var hör jag hemma?" har på så vis blivit både en utforskningsresa i samtidens landsbygdssverige, en vandringsutställning och en turné med berättaraftnar. Nutidens normer sätts till stor del i staden, livet på landsbygden beskrivs ofta ur ett storstadsperspektiv. I bruset från storstaden riskerar tankar, röster och berättelser utanför staden att inte bli hörda. Det här projektet försöker ge röst åt dessa.

Projektet vill problematisera den snabbt växande storstadsnormen och ge möjlighet till samtal om frågor som rör livsvillkor i stad och land och mötet mellan dessa. Alltfler är rörliga, flyttar och byter miljö. Vad innebär det för hur vi knyter an till platser? Vilka platser blir viktiga för oss och varför?

Information om skolvisningar i utställningen hittar du här.

Visas i Vasasalen på Örebro slott med invigning den 11 augusti.

Projektet är ett samarbete med Örebro läns museum, ABF och Länstyrelsen Örebro län.

Utställningar

Fasad Örebro slott

Länsmuseibyggnaden på Engelbrektsgatan 3 är sedan söndagen den 27 maj stängd. Den 11 augusti öppnar vi istället på Örebro slott.

Siggebohyttans bergsmansgård, en lång rödfärgad träbyggnad i två våningar.

9 juni - 19 augusti 2018

11 aug 2018 – 16 sep 2018

En av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid

Anslagstavla i falurött

11 aug 2018 – 16 sep 2018

11 aug 2018 – 16 sep 2018

– vad anslagstavlor berättar
om Örebro län