siggebohyttans bergsmansgård

Museets bergsmansgård Siggebohyttan ligger vid sjön Usken mellan Nora och Lindesberg. Bergslagen med sin järnproduktion var viktig för Sverige och hela området har en spännande historia.

Interiörbild från Siggebohyttan. Bäddsoffa

Gå en tur på Siggebohyttans vandringsled i natursköna omgivningar! I lätt terräng vandrar gruppen upp till det gamla gruvområdet i skogen. Vi tar oss dit via bergsmannens egen uråldiga kyrkstig. Längs vägen upptäcker vi lämningar av milor, varphögar, husruiner och andra spår från järnbrytningens tid. De djupa gruvhålen som ännu finns kvar är idag vattenfyllda och inhägnade. Vandringen är ca 1,2 km. Bekväma skor krävs.

Mangårdsbyggnaden började byggas runt år 1790 och i huset finns 14 rum och 3 kök. Det var en av de rikaste gårdarna i trakten och inne i huset kan man ta del av hur en bergsman bodde med sin familj under andra hälften av 1800-talet. Huset är inrett som det kan ha sett ut när bergsmannen Anders Andersson bodde här med sin Katarina Israelsdotter. De fick 17 barn varav 7 överlevde upp till vuxen ålder.
OBS! På grund av Corona kan vi under våren 2021 tyvärr inte erbjuda visningar inne i mangårdbyggnaden.

Vid ett besök på gården får klassen veta mer om bergsmän och järnbruk, och ta del av spännande berättelser om de män, kvinnor och barn som bodde på Siggebohyttan och arbetade på gården, i gruvan och i hyttan.

Matsäck går att äta i gröngräset och vid dåligt väder går det att låna logen för att äta medhavd mat. Det finns leksaker och spel i naturmaterial att låna som passar för utomhuslek.

PRAKTISK INFORMATION:

Plats: Siggebohyttan, 713 94 Nora
Går att boka: maj – september
Målgrupp: kan anpassas efter ålder
Maxantal: 30 elever
Kostnad: 700 kr
Programmet tar: 45-60 min

För bokning och information kontakta: bokning@olm.se