slöjdsommarjobb

Fyra ungdomar jobbar med trä.

En återkommande aktivitet är att slöjdkonsulenterna vid Örebro läns museum under tre veckor erbjuder 10 ungdomar att jobba som slöjdare. Det är en del av Region Örebro läns feriepraktik som kulturkonsulenterna inom Örebro län ordnar.
Tyvärr är feriepraktik-slöjd sommaren 2021 inställt på grund av pandemin.

2020
2020 var det sjätte året som Örebro läns museum och hemslöjdskonsulenterna arrangerade Kulturferiepraktik med slöjdinriktning.Varje år är det ett uppdrag som ska genomföras. År 2020 fick deltagarna tillverka redskap i trä för att kunna utföra olika textila tekniker. Deltagarna började med att växtfärga ull och garn, karda och spinna ullen. Därefter fick de bygga en vävram, designa och sedan väva en bildväv av materialet deltagarna hade tagit fram. Deltagarna fick även tillverka slynggafflar och påtdockor som de sedan slyngade och påtade band med. Som extrauppgifter fick de även brodera, göra bihotell, testa på plåtslöjd genom att göra blommor, ljuslyktor och stjärnor av olika plåtburkar.

Skyltar, ledmarkeringar och sittbänkar i trä.

2019
Uppdraget för 2019 var att tillverka skyltar, ledmarkeringar och sittbänkar till den vandringsled som ska anläggas vid Siggebohyttans Bergsmansgård mellan Lindesberg och Nora. Allt arbete gjordes med traditionella tekniker och med handverktyg under ledning av en kunnig handledare.

2018
Temat för 2018 var plastreducering och konsumtionsfrågor. Uppdraget var att tillverka föremål som kan användas i köket och hemmet, och ersätter plast- eller konsumtionsprodukter. Föremål som gjordes var smörknivar, stekspadar, skedar, skärbrädor, krympburkar, disktrasor, fruktpåsar, makeup-pads, bindor och tygpåsar och kommer att användas av hemslöjdskonsulenterna och Museet för sitt arbete med hållbarhets- och konsumtionsfrågor.

Leksaker av trä för utomhusbruk.

2017
Uppdraget var att tillverka spel- och leksaker för utomhusbruk. Under tre veckor gjordes kubbspel, jumboplockepinn, käpphästar, hopprep och hängmattor. Förvaringspåsar till spelen syddes för hand i linnetyg. Spel- och leksakerna finns för besökare att låna under på Siggebohyttans bergsmansgård mellan Lindesberg och Nora.

2016
Temat för 2016 års slöjdsommarjobb var att tillverka sittmöbler för barn till Länsmuseets Skaparverkstad. Materialen var trä och ull. Av trä gjordes pallar. Ullen blev tovade sittdynor till pallarna.

Bild från slöjdutställning på Örebro läns museum.


2015
2015 var första året som kultursomarjobb-slöjd anordnades och det gjordes i ett samarbete med Framtidsträdgården. Föreningen Framtidsträdgården hade önskemål om att bli mer synliga och få tillskott till sin trädgård vid Alnängsbadet i Örebro. Hela treveckorsperioden genomfördes utomhus på plats i Framtidsträdgården. Det stora projektet var att tillverka en portal som visar var trädgården börjar. Den tillverkades av grovt furu och fick måtten 3,5 x 3,5 meter. Förutom detta gjordes två sittbänkar, underrede till ett planteringsbord, planteringspinnar, bihotell mm.