sommarSLÖJD

Skyltar, ledmarkeringar och sittbänkar i trä.

2019
– Uppdraget för 2019 var att tillverka skyltar, ledmarkeringar och sittbänkar till den vandringsled som ska anläggas vid Siggebohyttans Bergsmansgård mellan Lindesberg och Nora. Allt arbete gjordes med traditionella tekniker och med handverktyg under ledning av en kunnig handledare.

2018
– Temat för 2018 var plastreducering och konsumtionsfrågor. Uppdraget var att tillverka föremål som kan användas i köket och hemmet, och ersätter plast- eller konsumtionsprodukter. Föremål som gjordes var smörknivar, stekspadar, skedar, skärbrädor, krympburkar, disktrasor, fruktpåsar, makeup-pads, bindor och tygpåsar och kommer att användas av hemslöjdskonsulenterna och Museet för sitt arbete med hållbarhets- och konsumtionsfrågor.

Leksaker av trä för utomhusbruk.

2017
– Uppdraget var att tillverka spel- och leksaker för utomhusbruk. Under tre veckor gjordes kubbspel, jumboplockepinn, käpphästar, hopprep och hängmattor. Förvaringspåsar till spelen syddes för hand i linnetyg. Spel- och leksakerna finns för besökare att låna under på Siggebohyttans bergsmansgård mellan Lindesberg och Nora.

2016
– Temat för 2016 års slöjdsommarjobb var att tillverka sittmöbler för barn till Länsmuseets Skaparverkstad. Materialen var trä och ull. Av trä gjordes pallar. Ullen blev tovade sittdynor till pallarna.

Bild från slöjdutställning på Örebro läns museum.


2015
– 2015 var första året som kultursomarjobb-slöjd anordnades och det gjordes i ett samarbete med Framtidsträdgården. Föreningen Framtidsträdgården hade önskemål om att bli mer synliga och få tillskott till sin trädgård vid Alnängsbadet i Örebro. Hela treveckorsperioden genomfördes utomhus på plats i Framtidsträdgården. Det stora projektet var att tillverka en portal som visar var trädgården börjar. Den tillverkades av grovt furu och fick måtten 3,5 x 3,5 meter. Förutom detta gjordes två sittbänkar, underrede till ett planteringsbord, planteringspinnar, bihotell mm.