Mer Än Sten!

Möt landskap, konst och slöjd på Ässundet

Välkommen till Ässundets sommarcafé i den 7- 28 augusti!
Lär dig om stenar i landskapet, möt en skulptör, träffa en lajvare som visar slöjd eller lägg en trojaborg.

Landskapet är viktigt! Det är allt som omger oss, resultatet av en lång geologisk historia och en kort mänsklig. Varför ser det ut som det gör? Vad kan vi berätta om de spår som är mer eller mindre synliga? Varifrån kommer all sten och hur kunde människorna odla här, före traktorns tid? Allt det vill Örebro läns museum prata med besökare och boende om på Ässundet i augusti.

Från onsdag till söndag 7-28 augusti kommer det att hända spännande saker nästan varje dag.

Open Art flyttar hit med ett konstverk – Slut Cirkeln - av skulptör Jelena. Tillsammans med henne kommer allmänheten få prova på att skapa i sten. Den 7 augusti sker invigning med ångbåt tur och retur från Hamnplan i Örebro. Den kommer tillbaka varje söndag augusti ut.

En ångbåt går direkt från Hamnplanen ca 9.30 till Ässundet söndagarna 7,14,21 och 29 augusti. Tillbaka igen kl 14.45 från Ässundet till Hamnplanen. Örebro kommun subventionerar biljetten.

Detta projekt drivs av Örebro läns museum med stöd ifrån Svensson Sternhammarfonden och Örebro kommuns Landsbygdsnämnd samt Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Vi samarbetar med Open Art och utifrån projektet gör vi också en film där filmaren heter Erik Pauser.

Skulptör Jelena

Bildhuggare Basem Zammam

Programmet:

 • John Tarkkanen är geolog och guidar utifrån Skävesunds spännande geologi med rullstensåsen och Ekebergsmarmorn
 • Rollspelare och snickare Emma Svensson visar förhistoriskt hantverk och leder provapå workshops för alla som till exempel vill spinna med stentyngd slända eller lära sig knyta nät.
 • Museichef Birgitta Johansen berättar om Boom i bergslagen, om kunnande och självförtroende i medeltidens Närke
 • Hembygdsföreningen Sockenmagasinets medlemmar berättar om sjösänkning och festplatser
 • Bildhuggare Basem Zammam visar hur man hugger i sten
 • Konstnär Jelena håller workshop Med stenkroppar utifrån sitt verk Slut cirkeln gjord av ekebergsmarmor från Glanshammarsbrottet.
 • Stenhuggare Stefan Gullberg visar och berättar om hur man sköter sten i hus och trädgård
 • Slöjdkonsulent Lars Peterson lägger en trojaborg tillsammans med besökarna och berättar om denna urgamla typ av stenlabyrint
 • Antikvarie Mia Geijer från Länsstyrelsen visar och berättar varför Skävesund har en riksintressant kulturmiljö
 • Arkeolog och glashantverkare Moa Råhlander visar kopior av pärlor funna i trakten, smälter glas och gör pärlor tillsammans med besökarna.
 • Arkeolog Martin Rundkvist berättar järnåldersgravfältet och vad vi vet om platsens betydelse för 1500-2000 år sedan.
 • Hembygdsföreningen Sockenmagasinet i Glanshammar visar och berättar om Hjälmaren och när jordägarna runt sjön bestämde att sjön skulle sänkas för snart 150 år sedan
 • Projektledare Birgitta Elfström från Örebro läns museum är på plats från kl 11 till kl 16 varje onsdag till och med söndag från invigningen den 7e augusti till den sista dagen den 28e augusti. Hon berättar om kulturlandskapet och pratar sten och landskap med besökarna.

Projektledare Birgitta Elfström från Örebro läns museum är på plats från kl 11.00 till kl 16.00 varje onsdag till söndag från invigningen den 7 augusti till den sista dagen den 28 augusti. Hon berättar om kulturlandskapet och pratar sten och land med besökarna.

Alla aktiviteter är gratis!

Projektet är en del av museets Landskapsobservatorium och genomförs med stöd av Gustav S O Svenssons och Elsa Sternhammar-Svenssons fond, Landsbygdsnämnden Örebro kommun
och Nämnden för hemslöjdsfrågor. Övriga samarbetsparter är Open Art, hembygdsföreningen Sockenmagasinet och Samverkarna i Glanshammarsbygden.