julens traditioner

Svartvit bild. Två barn och en jultomte sitter vid en julgran

27 november 2017

– ett föredrag i 24 steg.
När ska fisken lutas? Hur hänger själva advent egentligen ihop med seden att dricka glögg? Och måste knäcken vara så seg? Lugn! Länsmuseet reder ut alla frågor om hur julen firas. Svaret är väl att det mesta är rätt ok – det finns inte så många rätt och fel. Och bakgrunden till hur dagens traditioner ser ut hittar vi i vår historia.

Lagom inför att julförberedelserna drar igång bjuder museet in till en föreläsning i 24 steg om julens traditioner. Det är museets intendent och pedagog Johanna Björck som lotsar igenom alla sysslor och hållpunkter fram till jul. Hon kommer att gå på djupet ända från frågan om varför det heter jul, via adventsstakens historia, luciagenom tiderna och slutligen hur julafton och alla dagar omkring har firats. Innehållet i våra jultraditioner är en mix av traditioner, några med rötter ända från forntiden och många med inslag som kan spåras tillbaka till 1800-talet och bondesamhället. I Sverige har vi alltid varit öppna för influenser utifrån och stöpt om traditioner så de blivit till våra. De flesta av våra nutida julseder formades eller infördes under 1800-talet. Många, som till exempel julkalendern och julgranen importerades från Tyskland. Fenomen som påverkade julfirandet under 1900-talet var till exempel elektriciteten, TV och postorderhandeln. Och fortfarande tillkommer nya traditioner och andra faller ifrån när de förlorar sin betydelse. Få människor känner idag till fenomen som julhög, stjärngosse-upptåg och Thomas fylletunna – men alla dessa tradititoner och fler därtill kommer att få sin förklaring under kvällen.

Välkommen till Örebro läns museum
den 29 november kl 18.30.

Kontakt Örebro läns museum
Johanna Björck, intendent tel. 019-602 87 11 
Maria Uddén, kommunikationschef tel. 019-602 87 10

Pressmeddelanden

 • Hand som håller tre musslor.

  Ett ekosystem för alla

  Debatten om de kulturhistoriska dammarnas framtid har tidvis varit het i Örebro län. På ena sidan finns de som vill rädda hotade arter, på andra sidan de som valt att bo och verka vid sjöar och vattendrag som kan komma att försvinna om dammarna rivs. Varför får inte alla plats?
 • Svartvit bild. Två barn och en jultomte sitter vid en julgran

  julens traditioner

  – ett föredrag i 24 steg.
  När ska fisken lutas? Hur hänger själva advent egentligen ihop med seden att dricka glögg? Och måste knäcken vara så seg? Lugn! Länsmuseet reder ut alla frågor om hur julen firas. Svaret är väl att det mesta är rätt ok – det finns inte så många rätt och fel. Och bakgrunden till hur dagens traditioner ser ut hittar vi i vår historia.
 • Fasad av länsmuseet i slottsparkens höstlfärger

  Örebro läns museum renoveras

  Museibyggnaden i Slottsparken har under en längre tid varit i behov av renovering. Framförallt har det varit problem med taken, vilket lett till läckage och fuktskador i ett par av utställningssalarna och kontoren. Många av de glaspartier och stora fönster som ger byggnaden sin särskilda karaktär är också i behov av vård.
 • Fotokonst föreställande en man iklädd kläder i traditionella samiska färger

  Full fart framåt på länsmuseet

  Nu finns det åter mycket att se på Örebro läns museum. Alla salar på museet är igen fyllda med utställningar. Utställningarna - bjuder på stor variation men flera av dem har också gemensamma nämnare – just nu på temat gemenskaper och människovärde.

arkiv pressmeddelanden