naturen inför rätta

Keith Wijkander

– Keith Wijkander föreläser.
Hur objektiv är egentligen naturvetenskapen? I föreläsningen Naturen inför rätta berättar Keith Wijkander om striden mellan 1800-talets naturromantiska ”vetande” och modern forskning, en naturfilosofisk konflikt om naturens innersta väsen.

Keith Wijkander har länge verkat inom svensk kulturpolitik  som museiman och ämbetsman inom regeringskansliet och kulturmiljövården.
Under titeln Naturen inför rätta döljer sig berättelsen om den sk. Sellingaffären. Olof Selling var chef för paleobotaniska avdelningen vid Naturhistoriska riksmuseet under 1950-talet.
För att manövrera bort Selling från chefsposten försökte Kungliga Vetenskapsakademien få honom förklarad sinnessjuk. Detta kom senare att beskrivas som en av en serie stora rättsskandaler under denna tid. Det hela slutade med att justitieministern Herman Zetterberg tvingades avgå 1957.
Bakom affären döljer sig helt okända dimensioner i den svenska vetenskapliga idéhistorien. I stället för en ren personkonflikt visar Keith Wijkander att roten till konflikten finns i striden mellan 1800-talets naturfilosofiska ”vetande” och modern forskning, en kunskapsfilosofisk konflikt om naturens innersta väsen.

Keith Wijkander föreläser på Örebro läns museum den 11 oktober kl 18.30.

KONTAKT ÖREBRO LÄNS MUSEUM
Birgitta Johansen, museichef
019-602 87 01
Maria Uddén, kommunikationschef
019-602 87 10

Pressmeddelanden

 • Hand som håller tre musslor.

  Ett ekosystem för alla

  Debatten om de kulturhistoriska dammarnas framtid har tidvis varit het i Örebro län. På ena sidan finns de som vill rädda hotade arter, på andra sidan de som valt att bo och verka vid sjöar och vattendrag som kan komma att försvinna om dammarna rivs. Varför får inte alla plats?
 • Svartvit bild. Två barn och en jultomte sitter vid en julgran

  julens traditioner

  – ett föredrag i 24 steg.
  När ska fisken lutas? Hur hänger själva advent egentligen ihop med seden att dricka glögg? Och måste knäcken vara så seg? Lugn! Länsmuseet reder ut alla frågor om hur julen firas. Svaret är väl att det mesta är rätt ok – det finns inte så många rätt och fel. Och bakgrunden till hur dagens traditioner ser ut hittar vi i vår historia.
 • Fasad av länsmuseet i slottsparkens höstlfärger

  Örebro läns museum renoveras

  Museibyggnaden i Slottsparken har under en längre tid varit i behov av renovering. Framförallt har det varit problem med taken, vilket lett till läckage och fuktskador i ett par av utställningssalarna och kontoren. Många av de glaspartier och stora fönster som ger byggnaden sin särskilda karaktär är också i behov av vård.
 • Fotokonst föreställande en man iklädd kläder i traditionella samiska färger

  Full fart framåt på länsmuseet

  Nu finns det åter mycket att se på Örebro läns museum. Alla salar på museet är igen fyllda med utställningar. Utställningarna - bjuder på stor variation men flera av dem har också gemensamma nämnare – just nu på temat gemenskaper och människovärde.

arkiv pressmeddelanden