sommar på siggebohyttans bergsmansgård

Siggebohyttans bergsmansgård

Siggebohyttans Bergsmansgård med ett av de vackraste lägena i Bergslagen – börjar med sommaröppet från och med den 17 juni, onsdag - söndag. I sommar är programmet på Siggebohyttan fullt av aktiviteter för alla smaker.

Siggebohyttans Bergsmansgård med ett av de vackraste lägena i Bergslagen – börjar med sommaröppet från och med den 17 juni, onsdag - söndag. I sommar är programmet på Siggebohyttan fullt av aktiviteter för alla smaker. Säsongen tjuvstartar redan den 4 juni med Spelmansstämma arrangerad av Örebro läns spelmansförbund. Midsommar firas traditionsenligt med Öskeviks allmänna Byförening. I sommar satsas lite extra på familj och barn. Under Bergslagens familjeveckor kring månadsskiftet juni-juli ordnas tre spännande prova på aktiviteter. Först ut är glaskonstnär Annette Alsiö som lär ut hur man skapar en mobil eller ljuskrona. Med inspiration från förr får deltagarna skapa festprydnader i nya material som metall och plast. Dagen efter är temat arkeologi och alla är välkomna att tillsammans med museets arkeolog Martin Edlund testa forntida hantverk, skjuta pilbåge och mycket annat. Sista dagen på familjeveckorna går i återbrukets tecken där Sara Hillersberg från museet leder en workshop i 10 sätt att göra om en T-shirt. Alla barn och leksugna vuxna kan också glädja sig åt att det i sommar efter den 8 juli kommer att finnas nya spel och leksaker att låna på Siggebohyttan. Länsmuseets slöjdkonsulenter har under sommaren kultursommarjobbare som kommer att designa och tillverka roliga och robusta nya lekredskap som sommarbesökarna får vara med om att testa.

I juli visas en dokumentation som gjordes på Nyhyttans flyktingboende hösten 2016. Den ingår i det större, nationella projektet I telefonen finns hela människan som kommer att visas som en stor utställning på Örebro läns museum våren 2018. Under söndagarna i juli arrangeras också aktiviteter, som till exempel högmässa tillsammans med Linde Bergslags församling, visstund och mineralguidning. Söndagen den 13 augusti stänger Siggebohyttan för säsongen.

KONTAKT ÖREBRO LÄNS MUSEUM
Gunilla Dovsten072-141 00 06
Lena Brättorp: 070-602 87 90


Mer information om aktiviteter hittar du här

FAKTA
Siggebohyttan beläget mellan Nora och Lindesberg vid Uskens strand är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid.

Mangårdsbyggnaden började byggas runt år 1790 och innehåller 14 rum och 3 kök. Besökarna får vandra runt i rummen och uppleva hur ett förmöget bergsmanshem såg ut runt år 1860.

Siggebohyttans bergsmansgård, som är utpekat som riksintresse samt
byggnadsminne, ägs och drivs av Örebro läns museum.

Pressmeddelanden

 • Hand som håller tre musslor.

  Ett ekosystem för alla

  Debatten om de kulturhistoriska dammarnas framtid har tidvis varit het i Örebro län. På ena sidan finns de som vill rädda hotade arter, på andra sidan de som valt att bo och verka vid sjöar och vattendrag som kan komma att försvinna om dammarna rivs. Varför får inte alla plats?
 • Svartvit bild. Två barn och en jultomte sitter vid en julgran

  julens traditioner

  – ett föredrag i 24 steg.
  När ska fisken lutas? Hur hänger själva advent egentligen ihop med seden att dricka glögg? Och måste knäcken vara så seg? Lugn! Länsmuseet reder ut alla frågor om hur julen firas. Svaret är väl att det mesta är rätt ok – det finns inte så många rätt och fel. Och bakgrunden till hur dagens traditioner ser ut hittar vi i vår historia.
 • Fasad av länsmuseet i slottsparkens höstlfärger

  Örebro läns museum renoveras

  Museibyggnaden i Slottsparken har under en längre tid varit i behov av renovering. Framförallt har det varit problem med taken, vilket lett till läckage och fuktskador i ett par av utställningssalarna och kontoren. Många av de glaspartier och stora fönster som ger byggnaden sin särskilda karaktär är också i behov av vård.
 • Fotokonst föreställande en man iklädd kläder i traditionella samiska färger

  Full fart framåt på länsmuseet

  Nu finns det åter mycket att se på Örebro läns museum. Alla salar på museet är igen fyllda med utställningar. Utställningarna - bjuder på stor variation men flera av dem har också gemensamma nämnare – just nu på temat gemenskaper och människovärde.

arkiv pressmeddelanden