porträtt i gåva till länsmuseet

Ann
Sidéns konstverk Mamma Knotas bronsskulptur Allas prinsar och prinsessor

Örebro läns museum emottar under onsdag den 10 maj en unik gåva, två kungliga porträtt från 1800-talets första hälft. Målningarna kommer att ingå i en ny utställning på Örebro slott. Museet arbetar under 2017 med att utveckla en utställningsidé som undersöker  frågeställningar kring Örebro slott som en fysisk och mental plats då, nu och i framtiden. Parallellt med att vi analyserar fenomenet slott aktiverar museet en kreativ undersökande process om gemenskap.
För vad är en gemenskap och på vilket sätt kan en borgen i Örebro relatera till denna fråga?

Redan nu tar museet emot ett porträtt som ska ingå i utställningen på slottet. Det är en målning som föreställer Jean Baptiste Bernadotte som sedermera blev Karl XIV Johan och ursprunget till vår kungafamilj. Och som bekant var det just i Örebro som han valdes till tronföljare under riksdagen 1810. Porträttet tillsammans med ett mindre som föreställer drottning Desirée överlämnas som
gåva till museet från Johan Lagerfelt. Målningarna har fram till nu hängt på
Säbylunds herrgård utanför Kumla, vilken gått i familjen Lewenhaupt – von Essen – Lagerfelt sedan 1822.

Utställningen på slottet med tema – Borgen och Gemenskap – genomförs i ett nära samarbete med forskare, konstnärer och formgivare. Bland annat arbetar dramatikern och regissören Manuel Cubas med en idé som kan bli ett ljudverk som betraktar hur det var för Jean Baptiste Bernadotte och familjen att komma till det nya hemlandet Sverige. Ett annat verk som kommer att ingå i utställningarna är Ann Sidéns/Mamma Knotas bronsskulptur Allas prinsar och prinsessor som nyligen köpts in till museets samlingar. Verket är en barnsulky i naturlig storlek som anspelar till Daniel Westling som kan ha suttit i en sådan i
Brickebacken 1973. Länsmuseets söker fortfarande finansiering för utställningen på Örebro slott som kan öppna tidigast sommaren 2018.

Pressvisning
Välkommen till Örebro slott kl. 14.00 den 10 maj!

Målningarna från Säbylund  kommer då att tas emot av länsmuseet och förevisas i Vasasalen, ingång från sydvästra tornet.

Medverkar gör:
Johan Lagerfelt, donator
Hans Karlsson, museets ordförande
Birgitta Johansen, länsmuseichef 
Elinor Magnérus, enhetschef kunskapsenheten
Daniel Urey, konstnärlig ledare för Slottsutställningen
Einar Lyth, Bernadotte-samfundet
Gabor Pastor, konservator
Manuel Cubas, dramatiker och regissör

KONTAKT ÖREBRO LÄNS MUSEUM
Daniel Urey 072-142 11 11
Elinor Magnérus 019-602 87 96
Pressmeddelanden

 • Hand som håller tre musslor.

  Ett ekosystem för alla

  Debatten om de kulturhistoriska dammarnas framtid har tidvis varit het i Örebro län. På ena sidan finns de som vill rädda hotade arter, på andra sidan de som valt att bo och verka vid sjöar och vattendrag som kan komma att försvinna om dammarna rivs. Varför får inte alla plats?
 • Svartvit bild. Två barn och en jultomte sitter vid en julgran

  julens traditioner

  – ett föredrag i 24 steg.
  När ska fisken lutas? Hur hänger själva advent egentligen ihop med seden att dricka glögg? Och måste knäcken vara så seg? Lugn! Länsmuseet reder ut alla frågor om hur julen firas. Svaret är väl att det mesta är rätt ok – det finns inte så många rätt och fel. Och bakgrunden till hur dagens traditioner ser ut hittar vi i vår historia.
 • Fasad av länsmuseet i slottsparkens höstlfärger

  Örebro läns museum renoveras

  Museibyggnaden i Slottsparken har under en längre tid varit i behov av renovering. Framförallt har det varit problem med taken, vilket lett till läckage och fuktskador i ett par av utställningssalarna och kontoren. Många av de glaspartier och stora fönster som ger byggnaden sin särskilda karaktär är också i behov av vård.
 • Fotokonst föreställande en man iklädd kläder i traditionella samiska färger

  Full fart framåt på länsmuseet

  Nu finns det åter mycket att se på Örebro läns museum. Alla salar på museet är igen fyllda med utställningar. Utställningarna - bjuder på stor variation men flera av dem har också gemensamma nämnare – just nu på temat gemenskaper och människovärde.

arkiv pressmeddelanden