Koll på kläder

Två kvinnor tittar på kläder i butik. 1950-tal.

-En utställning om kläder och hållbarhet
Örebro läns museum visar från och med den 18 mars vandringsutställningen Koll på kläder. Det är en utställning som utmanar dagens syn på konsumtion och produktion. Var och hur tillverkas våra kläder? Varför köper vi dem? Vart tar de vägen när vi inte vill ha dem längre? Hur ser det ut idag och hur har det sett ut tidigare? Hur tänker vi om framtiden?

Utställningen följer kläders resa från fiber till trasa. Nutid blandas med dåtid. Besökaren får möjlighet att titta in i en garderob från 1946 och en från 2014, testa sin klädkunskap i en t-shirt-tävling, titta på kortfilmer och läsa utdrag ur konsumtionsdagböcker.
I samband med utställningen anordnas workshops och föreläsningar. Först ut är en föreläsning med titeln Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode, som hålls av en av författarna till boken med samma titel, Johanna Nilsson. Sedan blir det även en föreläsning om hur du giftminimerar din vardag med inriktning på hållbar klädkonsumtion med bloggaren Sara Johansson (Saras Eviga). Det bjuds även på workshops där deltagarna får tips och inspiration till redesign och återbruk. Workshoparna hålls på museet och anordnas i samarbete med NÅL (Nätverket för Återbruk i Länet). Under utställningsperioden erbjuder museet även visningar för länets högstadie- och gymnasieklasser.

Utställningen är producerad av Sörmlands museum och pågår till och med den 28 maj.
Invigning Lördag 18 mars kl 12.00

Museichef Birgitta Johansen inviger utställningen tillsammans med projektledare Sara Hillersberg.
Poesigruppen Ordvitta medverkar.


KONTAKT ÖREBRO LÄNS MUSEUM
Sara Hillersberg projektledare
076-066 40 95  

Maria Uddén kommunikationschef
019-602 87 10

Pressmeddelanden

 • Hand som håller tre musslor.

  Ett ekosystem för alla

  Debatten om de kulturhistoriska dammarnas framtid har tidvis varit het i Örebro län. På ena sidan finns de som vill rädda hotade arter, på andra sidan de som valt att bo och verka vid sjöar och vattendrag som kan komma att försvinna om dammarna rivs. Varför får inte alla plats?
 • Svartvit bild. Två barn och en jultomte sitter vid en julgran

  julens traditioner

  – ett föredrag i 24 steg.
  När ska fisken lutas? Hur hänger själva advent egentligen ihop med seden att dricka glögg? Och måste knäcken vara så seg? Lugn! Länsmuseet reder ut alla frågor om hur julen firas. Svaret är väl att det mesta är rätt ok – det finns inte så många rätt och fel. Och bakgrunden till hur dagens traditioner ser ut hittar vi i vår historia.
 • Fasad av länsmuseet i slottsparkens höstlfärger

  Örebro läns museum renoveras

  Museibyggnaden i Slottsparken har under en längre tid varit i behov av renovering. Framförallt har det varit problem med taken, vilket lett till läckage och fuktskador i ett par av utställningssalarna och kontoren. Många av de glaspartier och stora fönster som ger byggnaden sin särskilda karaktär är också i behov av vård.
 • Fotokonst föreställande en man iklädd kläder i traditionella samiska färger

  Full fart framåt på länsmuseet

  Nu finns det åter mycket att se på Örebro läns museum. Alla salar på museet är igen fyllda med utställningar. Utställningarna - bjuder på stor variation men flera av dem har också gemensamma nämnare – just nu på temat gemenskaper och människovärde.

arkiv pressmeddelanden