Samisk kultur på Örebro läns museum

Konstverk av T. Colbengtsson.

Den samiska kulturen står just nu högt på agendan i svenskt kulturliv. Örebro läns museum lyfter under våren fram samiskt kulturarv och historia med konst, film och föreläsningar.

I samarbete med galleri O visas utställningen Saivo med konstnären Tomas Colbengtson med vernissage den 1 april. Satsningen är ett led i museets satsning på att uppmärksamma nationella minoriteter.

Saivo är namnet på den mytologiska värld som samerna trodde existerar parallellt med vår värld. Konstnären Tomas Colbengtsons konst utgår från uppväxten i en samisk familj och från den samiska kulturen, historien och samtiden. Verken reflekterar hur det koloniala arvet har förändrat samernas liv och det norrländska landskapet. Samma processer och mekanismer som påverkar urfolk oavsett var i världen befinner sig.

I anslutning till Saivo genomförs flera andra programaktiviteter kring det samiska kulturarvet. Först ut är Peter Ericson – historiker, sakkunnig, författare som kommer till museet med föreläsningen Om samernas historia i Svealand – Från Vänern till Roslagen ca 1500-1570.
Att samer historiskt bott långt söder ut i Sverige är en ganska okänd historia. Det är också en historia om fördrivningar, etnisk rensning och statlig centraldirigering. Med denna föreläsning växer ett nytt samiskt landskap fram och ger färg och ny klang åt den svenska och pan-nordiska historien. Peter Ericson driver även bloggen South Saami History Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Nästa föreläsning handlar om det svenska fjällandskapet. Kjell-Åke Aronsson som är doktor i arkeologi och museichef på Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum berättar om Fjällen som kulturlandskap.
De svenska fjällen brukar beskrivas som vår sista vildmark. Men här finns spår efter människor sedan flera tusen år tillbaka. Fjällandskapet är starkt präglat av samernas renskötsel och därför kan fjällen även beskrivas som ett samiskt kulturlandskap.

Sist ut är konstnären själv. Konstnären Tomas Colbengtson berättar under titeln Kalmebakkte om ett vittnesmål om samiskt liv och myter fram till våra dagar. Kalmebakkte är namnet på en ödemarksgrav i Tärna. Berättelsen tar upp Stor-Abraham som var Tärnas rikaste same år 1800. Tomas Colbengtson berättar om hans mytomspunna silver och historien om hans renhjord som gick i arv ända till år 2003.

Under utställningsperioden kommer museet också att visa utdrag ur kortfilmen Stoerrie vaerie/Norra Storfjället av Amanda Kernell. Amanda Kernell har nyligen fått stor uppmärksamhet med sin långfilmsdebut Sameblod som nyligen gick upp på svenska biografer. Stoerrie vaerie är prologen till Sameblod och handlar om Elle, en äldre kvinna som tagit avstånd från sin samiska bakgrund.


SAMISKT TEMA - PROGRAM

SAIVO – SAMEKULTUR GENOM KONSTEN
En utställning på Örebro läns museum och Galleri O. Invigning 1 april. Visas tom 28 maj.

OM SAMERNAS HISTORIA I SVEALAND
Från Vänern till Roslagen ca 1500-1750 5 april kl 18.30

FJÄLLEN SOM KULTURLANDSKAP 26 april kl 18.30

KALMEBAKKTE – ett vittnesmål om samiskt liv och myter
3 maj kl 18.30


KONTAKT ÖREBRO LÄNS MUSEUM
 
Michael Andersson projektledare/utställningsintendent 
019-602 87 12 
Maria Uddén kommunikationschef
019-602 87 10

Pressmeddelanden

 • Hand som håller tre musslor.

  Ett ekosystem för alla

  Debatten om de kulturhistoriska dammarnas framtid har tidvis varit het i Örebro län. På ena sidan finns de som vill rädda hotade arter, på andra sidan de som valt att bo och verka vid sjöar och vattendrag som kan komma att försvinna om dammarna rivs. Varför får inte alla plats?
 • Svartvit bild. Två barn och en jultomte sitter vid en julgran

  julens traditioner

  – ett föredrag i 24 steg.
  När ska fisken lutas? Hur hänger själva advent egentligen ihop med seden att dricka glögg? Och måste knäcken vara så seg? Lugn! Länsmuseet reder ut alla frågor om hur julen firas. Svaret är väl att det mesta är rätt ok – det finns inte så många rätt och fel. Och bakgrunden till hur dagens traditioner ser ut hittar vi i vår historia.
 • Fasad av länsmuseet i slottsparkens höstlfärger

  Örebro läns museum renoveras

  Museibyggnaden i Slottsparken har under en längre tid varit i behov av renovering. Framförallt har det varit problem med taken, vilket lett till läckage och fuktskador i ett par av utställningssalarna och kontoren. Många av de glaspartier och stora fönster som ger byggnaden sin särskilda karaktär är också i behov av vård.
 • Fotokonst föreställande en man iklädd kläder i traditionella samiska färger

  Full fart framåt på länsmuseet

  Nu finns det åter mycket att se på Örebro läns museum. Alla salar på museet är igen fyllda med utställningar. Utställningarna - bjuder på stor variation men flera av dem har också gemensamma nämnare – just nu på temat gemenskaper och människovärde.

arkiv pressmeddelanden