Vi söker en byggnadsantikvarie

Örebro läns museum söker en byggnadsantikvarie!
Vi söker dig som har erfarenhet av att arbeta med uppdrag och ärenden inom kulturmiljöområdet, men även har driv och engagemang för utveckling, förmedling och publikt arbete.

Är du den vi söker?

Om du har en bred byggnadsantikvarisk kompetens, är ansvarsfull, noggrann och initiativrik kan du vara rätt person. Vi lägger vi stor vikt vid att du är kommunikativ och har lätt för att skapa goda relationer både internt och externt.

Du är van att ha flera olika uppdrag och projekt igång samtidigt och uppskattar blandningen av perioder med rapportskrivning, intensiva fältarbetsperioder, förfrågningar och ärenden som behöver hanteras snabbt. Du arbetar självständigt, målinriktat och kan hålla deadlines. Du är duktig på att ställa samman information från flera håll och få det begripligt för andra.
Vidare är du bekväm med att prata inför en grupp och tycker om att berätta och förmedla din expertkunskap till olika målgrupper.

Dina arbetsuppgifter

 • Som en av museets byggnadsantikvarier är du sakkunnig internt och externt inom kulturmiljöfältet för Örebro län.
 • Löpande arbete med ärendehantering, rådgivning till allmänhet, nätverksarbete och att hålla sig uppdaterad och kunnig inom PBL och annan lagstiftning som omger vård, restaurering och ombyggnad av fastigheter.
 • Utföra externt finansierade uppdrag i form av inventeringar, utredningar och antikvarisk medverkan.
 • Ansvarig för den antikvariska kontrollen av museets kulturhistoriska fastigheter. I uppgiften ingår samarbete med fastighetsansvarig, planering, kontakt med entreprenörer och uppföljning av åtgärder mm
 • Bidra till publika aktiviteter och förmedling, som till exempel visningar, föreläsningar och underlag till sociala medier och utställningar.

Krav

 • Du har akademisk examen från byggnadsantikvariskt eller bebyggelseantikvariskt program.
 • Du har minst några års erfarenhet av yrket och är väl förtrogen med Plan och Bygglagen (PBL).
 • Du har erfarenhet av att svara på remisser inom kulturmiljöområdet.
 • Du har B-körkort.
 • Du uttrycker dig väl i tal och skrift.
 • Du är förtrogen med Office-paketet och digitala mötesplattformar

Meriterande

 • Erfarenhet av planärenden.
 • Erfarenhet av utåtriktad verksamhet inom området såsom tex producera underlag till utställningar, webbsidor och/ eller sociala medier samt visningar/föreläsningar.
 • Certifierad sakkunnig avseende kulturvärden, behörighet K.
 • Erfarenhet av upphandling och upprättande av kontrakt med entreprenör.
 • Vana att arbeta i In-design.
 • Erfarenhet av att söka projektmedel till olika kulturmiljöprojekt.

Om tjänsten

Tjänsten tillhör Enheten för bebyggelse och slöjd. På Örebro läns museum arbetar vi ofta enhetsövergripande där du kommer att bidra med din expertkompetens i arbetsgrupper och projekt.

Anställningen är en tillsvidareanställning på 100 % med tillträde enligt överenskommelse. Vi tillämpar 6 månaders provanställning.
Arbetstiden är huvudsakligen förlagd dagtid under vardagar, men visst helg- och kvällsarbete kan förekomma. Tjänsten är placerad i Örebro, men resor i hela länet ingår.

Ansökan

Du är välkommen med din ansökan inklusive löneanspråk (månadslön) och CV till Örebro läns museum, Kaserngården 6, 703 65 Örebro eller via mejl till lars.petersson@olm.se

Sista ansökningsdag är den 3 december 2021

Vi arbetar för en jämn fördelning av kvinnor och män och ser gärna en spridning i etnisk och kulturell bakgrund. Vi är övertygade om att mångfald leder till utveckling.

Om Örebro läns museum

Örebro läns museum är en stiftelse med ett 25-tal anställda och en budget som omsluter ca 30 miljoner kronor. Genom möte med konst och kulturhistoria vill vi att besökare ska få nya perspektiv på sig själva och omvärlden. Museet visar utställningar på Örebro slott men producerar även vandringsutställningar som turnerar i Örebro län. Vi har ett utställningsfordon som kommer att rulla runt i länet med olika teman. Bl a produceras just nu en utställning inom området byggnadsvård med fokus på hållbarhet. Vi arbetar i hela Örebro län med kulturhistorisk kompetens inom områden som slöjd, kulturmiljö och arkeologi. Museet äger och driver också Siggebohyttans bergsmansgård utanför Nora. Kullängsstugan utanför Askersund ägs av museet. Vi bedriver också verksamhet på Gråbo arbetarmuseum i Karlskoga. Vi har stora samlingar av fotografier, konst och kulturhistoriska föremål. Örebro läns museum sätter hållbarhet i fokus i vår verksamhet

Länsmuseibyggnaden på Engelbrektsgatan 3 är för närvarande stängd för renovering.

Örebro läns museum har kollektivavtal genom Sobona.

Kontaktpersoner

Lars Petersson, enhetschef
lars.petersson@olm.se
Telefon: 019-602 87 67

Fackliga företrädare

Johanna Björck, DIK
Telefon: 019-602 87 11

Per Torgén, Vision
Telefon: 019-602 87 20

Anneli Ikola, Vision
Telefon: 019-602 87 59

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.