samlingar

Leksaksbilar med nummerlappar.

Örebro läns museum har ca 250 000 föremål från olika epoker - möbler, kläder, husgeråd, leksaker, teknikhistoriska föremål, konst och mycket, mycket mer. Vi har också en stor fotosamling, ett arkiv och ett forskningsbibliotek.

Vi svarar gärna på frågor om länets kulturhistoria utifrån våra bildsamlingar och arkiv. På grund av pandemin tar vi för närvarande inte emot fysiska besök till våra samlingar och arkiv, men kontakta oss gärna på mejl och telefon!

Kontakt föremålssamlingarna:
Lena Brättorp, samlingsintendent
lena.brattorp@olm.se, 019-6028790

Kontakt fotosamlingarna:
Per Torgén, museifotograf
per.torgen@olm.se, 019-6028720

Maria Nan, bildregistrator och arkiv
maria.nan@olm.se

Kontakt arkiv:
Maria Nan, bildregistrator och arkiv
maria.nan@olm.se

Kontakt bibliotek:
Marie Jansson, marie.jansson@olm.se
Tel: 070-2592800

Fotosamlingarna

Örebro läns museum har ett omfattande bildarkiv med ca 2 miljoner fotografier. De äldsta bilderna är från 1850-talet och samlingarna växer ständigt med hjälp av gåvor och museets egna dokumentationer.

Fotograf Sam Lindskog (1872 - 1953)

Den äldsta bilden är ett porträtt av Carin Carlsson (f. Hansson) i Grythyttehed taget 1849 i Loka.

Vidare finns ca 30 000 glasplåtar av Hovfotograf Sam Lindskog (1872-1953), 15000 bilder från Örebro Kuriren, 18 000 bilder av fotografen, fågelskådaren och jazzmusikern Knut Borg (1908-1995), 2000 bilder av fotografen och bandymålvakten Gösta Klingberg (1919-2003) och 2000 bilder av Svennevadsfotografen Gustaf Fredrik Hallberg (1860-1934) som åkte en sväng till Amerika.

Bildsamlingarna registreras fortlöpande i vår databas Primus och som privatperson hittar du dem på Digitalt Museum.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Det finns ca
200 000 registrerade bilder och ytterligare tusentals kan sökas manuellt.
Alla är välkomna att söka, forska och beställa skannade bilder ur våra samlingar. Bilderna är fria att använda i icke kommersiella sammanhang.

Vill du beställa bilder från våra samlingar? Vi hjälper gärna till med att söka de bildmotiv som du är intresserad av. Priserna varierar beroende på typ av bild, bildstorlek och vad bilden används till. Vid publicering skall alltid anges fotografens namn samt Örebro läns museum.

Kontakt fotosamlingarna
Per Torgén, museifotograf
per.torgen@olm.se
019-6028720

Maria Nan, bildregistrator
maria.nan@olm.se

Bild på fotograf Sam Lindskog.

fotografer i samlingarna

Fotograf/samling

arkiv och bibliotek

I museets arkiv finns handlingar från föreningar, företag och privatpersoner. Här finns tillexempel kartor från länet, trycksaker som priskuranter och affischer, folkminnesuppteckningar, grafik, fotografier och medeltida dokument. Här finns också ett topografiskt arkiv rörande kulturminnesvård och arkeologi från hela Örebro län.

Du är välkommen att besöka arkivet. Vi har studieplatser i biblioteket och i vår forskarsal. Vår arkivarie hjälper dig att plocka fram material.


Kontakt arkiv
Maria Nan, maria.nan@olm.se

Hylla med gamla böcker

Museets forskningsbibliotek innehåller litteratur inom kulturhistoriska ämnen med inriktning på Örebro län. Hos oss kan du till exempel hitta privatpublicerad lokalhistorisk litteratur, sådan som annars kan vara svår att få tag på.

Böckerna kan inte lånas hem, men kan läsas på plats.

Vi tar gärna emot gamla eller nyskrivna böcker och uppsatser som behandlar historia och kultur i Örebro län.

Biblioteket finns på Kaserngården 6 i Grenadjärstaden i Örebro och är tillgängligt för forskare och allmänhet. Skicka e-post för att boka ditt besök.

Obs! Du måste boka tid för att besöka oss.

Kontakt bibliotek
Marie Jansson, marie.jansson@olm.se
Tel: 070-2592800

Konst

Skulpturer föreställande kvinnor på rad, i gjuten brons. Konstnär R. Brixell.

Örebro läns museum äger en omfattande konstsamling. Samlingen uppgår till ca 7 000 verk.

Ända sedan början har museets konstsamling vuxit genom inköp och donationer. Bland de mest betydande förvärven kan nämnas några stora donationer; av skulptören Ulla Viottilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och av målaren och skalbaggssamlaren Karl Axel Pehrson - guldbaggens skapare. Den senaste gjordes hösten 2018, Jan Håfström som visas i utställningen Barnet i tornet öppnas i nytt fönsterpå Örebro slott.

Bland övriga kända nationella konstnärsnamn kan nämnas Sigrid Hjertén, Evert Lundquist och Barbro Bäckström. Med regional anknytning kan nämnas Axel Borg, Wilhelmina Lagerholmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Stellan Mörner och Linn Fernström.


I vår konstsamling ingår även en stor donation av konstnären Frans Timéns konstverk. Frans Timén föddes år 1883 i Göteborg. 1936 flyttade han till Örebro. Han var fram till sin död år 1968 verksam som ansedd konstnär i Örebro och ses som en av de viktigare tidigmodernistiska konstnärerna i länet. Hans motiv har oftast naturanknytning och uppvisar en tidlös lätthet och formsäkerhet. Hans bilder är klassiska exempel på rytmik, komposition och harmoniskt färgspråk. På digitalt museum finns en utställning med verk av konstnären Frans Timén.länk till annan webbplats


Karl Axel Pehrson-samlingen

Fantasifågel av konstnären K.A. Pehrsson

Är du intresserad av att veta mer om Karl Axel Pehrson och se fler bilder på hans konst så kan du klicka dig vidare till Karl Axel Pehrsonstiftelsens hemsida här.länk till annan webbplats

Verk av riksintresse har varit viktiga att komplettera samlingen med då de har en central betydelse konsthistoriskt och pedagogiskt.
I praktiken har detta inneburit att de flesta verk som köpts in till konstsamlingen utgjorts av verk av samtida länskonstnärer eller konstnärer med anknytning till länet.

På länsmuseet finns en stor samling av Karl Axel Pehrsons konstverk. Samlingen består av måleri, grafik, teckningar, skulpturer och spel.

Är du intresserad av att veta mer om Karl Axel Pehrson och se fler bilder på hans konst så kan du klicka dig vidare till Karl Axel Pehrsonstiftelsens hemsida här.länk till annan webbplats


Gåvor

Vill du skänka ett föremål gör så här: Kontakta först föremålsansvarig och berätta vad du vill skänka. Skriv ner allt du vet om föremålet, vem som har ägt det, var och när det är tillverkat eller om det finns någon speciell episod att berätta. Om museet accepterar din gåva får du ett kvitto på att det är mottaget.

Det kan hända att vi av olika skäl måste tacka nej till din gåva. Erbjudanden om gåvor bedöms från fall till fall. Museet har ett insamlingsråd som träffas regelbundet och som bedömer vad som ska komma in till samlingarna. De arbetar utifrån en insamlingspolicy.
De kriterier som påverkar är om föremålet

  • Har anknytning till Örebro län
  • Är i ett skick så att det kan förvaras och bevaras för framtiden
  • Kompletterar befintliga samlingar
  • Har en känd historia, proveniens

Kontakt föremål:
Lena Brättorp, föremålsintendent
lena.brattorp@olm.se, 070-602 87 90