Samlingar

Digitalt museum

Våra foton och föremål finns sökbara på nätet. Till en början finns drygt 100.000 poster som vi lagt ut på DigitaltMuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du hittar bland annat ca 30 000 bilder av Sam Lindskog (1872-1953), 15000 bilder från Örebro Kuriren, 18 000 bilder av fotgrafen, fågelskådaren och jazzmusiker Knut Borg (1908-1995), 2000 bilder av fotografen och bandymålvakten Gösta Klingberg (1919-2003) och 2000 bilder av Svennevadsfotografen som åkte en sväng till Amerika, Gustaf Fredrik Hallberg (1860-1934).
Foton från hela länet finns representerade. Kanske hittar du en bild av ditt barndomshem!

Den äldsta bilden är ett porträtt av Carin Carlsson (f. Hansson) i Grythyttehed taget 1849 i Loka. De yngsta bilderna som nu finns tillgängliga på nätet är tagna i år.

Söker du föremål hittas både möbler, textilier och konst. Här du man botanisera bland alla kategorier av museets föremålssamlingar.

Här hittar du våra samlingar på Digitalt Musuemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi tar gärna emot gåvor till museets samlingar. Vi samlar både gammalt och nytt, men tänk på att vi huvudsakligen samlar sådant som har anknytning till Örebro län.
 
Vill du skänka ett föremål gör så här: 
Ring först till föremålsavdelningen och berätta vad du vill skänka. Det kan hända att vi av olika skäl måste tacka nej till din gåva.
Skriv ner allt du vet om föremålet, vem som har ägt det, var och när det är tillverkat eller om det finns någon speciell episod att berätta.

Sök i Digitalt museum

Digitalt Museumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du söka bland våra samlingar. Där finns i nuläget ca: 120 000 poster bestående av foton, föremål och konst.

Konst

Konstutstställning med R. Brixells skulpturer i brons

Örebro läns museum visar vanligen konst i länsmuseibyggnaden på Engelbrektsgatan 3 i Örebro.

Örebro läns museum vill skildra såväl den samtida konsten i sin utställningsverksamhet som ge ett konsthistoriskt perspektiv. Det är på länsmuseet man kan få del av regionens konsthistoria. Genom att visa tematiska och kronologiska urval ur vår stora konstsamling i egenproducerade, såväl fasta som tillfälliga, utställningar erbjuder museet allmänhet och skolor möjligheten att ta del av länets konsthistoria och i viss mån även nationell konsthistoria.

Länsmuseet visar årligen ett antal utställningar med yrkesverksamma konstnärer. Vi visar såväl regionala konstnärer som nationella och ibland internationella.

Många har frågat efter att vi ska visa verk ur vår egen samling som består av ca 7000 verk. I vår nyaste fasta utställning Jag tror jag vet visar vi ett 20-tal verk ur vår samling. Vissa konstverk har vi visat tidigare andra inte, oavsett vilket är de nu utställda på ett sätt och i sammanhang publiken inte sett dem i tidigare.

Fler utställningar av enbart konst ur våra samlingar är under planering. Vår ambition är att ge många länsinvånare ingångar i konsten genom våra samlingar och samarbeten med andra.

Konstsamlingen

Målning av naken kvinna

Örebro läns museum äger en omfattande konstsamling. Samlingen som uppgår till ca 7000 verk.

Ända sedan början har museets konstsamling vuxit genom inköp och donationer. Bland de senaste och mest betydande förvärven kan nämnas två stora donationer;  av skulptören Ulla Viotti och av målaren och skalbaggssamlaren Karl Axel Pehrson - guldbaggens skapare.

Bland de mer kända nationella konstnärsnamnen kan nämnas Sigrid Hjertén, Evert Lundquist, Jan Håfström och Barbro Bäckström. Med regional anknytning kan nämnas Axel Borg, Wilhelmina Lagerholm, Stellan Mörner och Linn Fernström.

Karl Axel Pehrsons stiftelse

Fantasifågel av konstnären K.A. Pehrsson

Är du intresserad av att veta mer om Karl Axel Pehrson och se fler bilder på hans konst så kan du klicka dig vidare till Karl Axel Pehrsonstiftelsens hemsida här.länk till annan webbplats

Verk av riksintresse har varit viktiga att komplettera samlingen med då de har en central betydelse konsthistoriskt och pedagogiskt.

I praktiken har detta inneburit att de flesta verk som köpts in till konstsamlingen utgjorts av verk av samtida länskonstnärer eller konstnärer med anknytning till länet.

På länsmuseet finns en stor samling av Karl Axel Pehrsons konstverk. Samlingen består av måleri, grafik, teckningar, skulpturer och spel.

Är du intresserad av att veta mer om Karl Axel Pehrson och se fler bilder på hans konst så kan du klicka dig vidare till Karl Axel Pehrsonstiftelsens hemsida här.länk till annan webbplats

Konstinköp

Konstverk, en tavla med vägskylt och en itusågad dalahäst.

Örebro läns museum har årligen gjort inköp av konst till konstsamlingen. Strävan med nyförvärven har varit att fortsätta den inriktning mot att i första hand skildra det regionala konstlivet.

Verk av riksintresse har varit viktiga att komplettera samlingen med då de har en central betydelse konsthistoriskt och pedagogiskt.

I praktiken har detta inneburit att de flesta verk som köpts in till konstsamlingen utgjorts av verk av samtida länskonstnärer eller konstnärer med anknytning till länet.

Inköp till konstsamlingen är numera begränsat till verk som visas på Länets Konst, den jurybedömda utställning som anordnas av Örebro läns museum vartannat år.

Kontakt

Michael Andersson, utställningsintendent
019-602 87 12
E-postlänk till annan webbplats