Faces I Have Met, en utställning som varit

Lördag 24 augusti kl. 10.00-16.00


Slöjdfestival

på Siggebohyttan

Slöjdfestivalen är en heldag för dig som är nyfiken på slöjd! Programmet erbjuder ett brett och inspirerande innehåll där du får möta slöjdare och föreningar, gå en slöjdinspirerad visning i mangårdsbyggnaden och lära dig mer om slöjden och skogen i museets nya utställning ”Från träd till slöjd”.

Schemalagda aktiviteter

  • Kl. 11.00 Visning av utställningen Från träd till slöjd i mobila museet
    Slöjdkonsulent Lars Petersson visar utställningen som berättar om olika träds egenskaper och kvalitéer. Vad ska du leta efter om du ska göra en sked, svepask eller burk? Var hittar du det starkaste träet till ett yxskaft? Utställningen är producerad av Örebro läns museum. Visningen tar ca. 45 min.

  • Kl. 12.00 Prova att rycka lin
    Augusti är tiden för att skörda årets lin. Tillsammans med slöjdkonsulent Lina Jatko hjälper du till att rycka linet som har såtts på Siggebohyttan i projektet 1kvm lin. Linodlingen hittar du på gräsmattan mitt emot mangårdsbyggnaden.

  • Kl. 14.00 Slöjdvisning i mangårdsbyggnaden
    Gå en visning i mangårdsbyggnaden med slöjden som utgångspunkt för de olika rummen. Slöjdkonsulent Lars Petersson guidar. Kostnad 100kr/vuxen, gratis för barn. Visningen tar ca. 45 min.

  • Vanliga visningar (utan slöjdfokus) i mangårdsbyggnaden hålls kl. 11.00, 13.00 och 15.00 denna dag.

drop in-aktiviteter

Täljning för barn
Här är alla barn välkomna att tälja en trollstav eller olika former som sedan kan bli ett fint halsband. Malin Blomqvist lär ut de första viktiga täljgreppen och hur du sköter en kniv. Materialkostnad: 30 kr

Gör en käpphäst
Tillsammans med Anny Liivamäe kan du göra din egen käpphäst av stickade raggsockor. Ta med en egen socka om du vill, annars finns det på plats. Material för att väcka din häst till liv finns också. Du kan sedan provhoppa med din häst på en hoppbana. Materialkostnad: 50 kr

Slöjda snören och snoddar
Prova olika metoder för att slöjda snören och snoddar. Du kan använda en påtdocka, slynggaffel eller en bit kartong med tekniken kumihimo. Kanske behöver du ett par nya skosnören, eller en snodd till en tygpåse? Johanna Björck hjälper dig att komma i gång. Materialkostnad: 30 kr

Knyppling
Örebrouddarna har med sig knyppeldynor där de både demonstrerar knyppling och låter dig prova på tekniken.

Ståltrådsträd
Med hjälp av medlemmar från Örebro läns slöjdförening får du skapa ett träd i ståltråd. Materialkostnad: 30 kr.

Torrtovning
Här får du prova på att skapa former och figurer med hjälp av ull och en nål. Emma Svensson visar hur du kommer i gång. Materialkostnad: 30 kr

Se och lär om ull
Ull är ett av våra mest hållbara material. Studiecirkelgruppen Ull i Bergslagen
visar olika sätt att spinna ullgarn och ullens andra användningsområden i slöjden. Du får våttova blåbär till ett blåbärsris. Materialkostnad: 30 kr

Demonstration av skarvsöm och rotslöjd
Bergslagens slöjdare demonstrerar skarvsöm och rotslöjd. Du får se hur processen går till från ett mönster till en färdig vante i skarvsöm och hur tunna rötter från träden kan bli små vackra ting.

Täljstation
Elias Elmström hjälper dig att med kniv och yxa göra krokar, knoppar och smörknivar i färskt material. Elias lär ut de första viktiga täljgreppen och hur du sköter en kniv. Materialkostnad: 50 kr

Prova trampsvarvning i trä
Svarvning i trä är en gammal teknik. Långt innan det fanns elektrisk ström svarvades det i slott och koja. Carl Guldbrand har byggt en trampsvarv och visar hur det går till att svarva trä med den egna kroppen som kraftkälla.

Slipstation
Om din slöjdkniv har blivit slö så kan du få hjälp av Hanna Kållin att slipa din kniv med bryne. Hon kommer även att visa enkla tips på hur du håller dina slöjdverktyg i trim. Ta med din slöjdkniv för att få hjälp att få den vass igen.

Tillsammansslöjd: väv i bandgrind
Här kan du väva med olika bandgrindar. Väv en bit, lämna till nästa, fortsätt på någon annans väv. Tillsammans med andra kan du vara med och väva en del i ett längre band och samtidigt prova olika material.

Tillsammanslöjd: broderiduk
Under dagen kan du sätta dig ner en stund och bidra med ett broderi på en duk som kan fyllas med olika slags broderier i alla färger och former.
Brodera fritt och samskapa Slöjdfestivalens läckraste duk!

Praktisk information

Mat och dryck: I kaffestugan finns paj, korv, mackor, fika och glass till försäljning.

Toalett: Vårt nya fina dass är märkt med WC på kartan!

Vid olycka: Hjärtstartare finns i kaffestugan. Första hjälpen-kit finns i båda tälten och på logen.

Rökning: Det råder totalt rök- och eldningsförbud på hela området. Rökning är endast tillåten vid informationskuren på parkeringen.

Kalendarium