Faces I Have Met, en utställning som varit

Lördag 21 augusti kl 11-15


Gråbodagen

Öppet hus under Mumblingsdagen

Arbetarmuseet Gråbo tar dig med på en nostalgisk resa till tre tidstypiska och levandegjorda arbetarhem från 1885, 1918 och 1942. I samband med Mumblings-dagen den 21 augusti håller vi öppet hus och ger ett smakprov på vad Örebro läns museum har att erbjuda på Arbetarmuseet Gråbo.

Program under dagen:

Liten tidsresa för barn
Kom och prova hur det var att vara barn förr i tiden! Museipedagog Johanna Björck visar hur det var att göra hemmasysslor och vad barn fick hjälpa till med. Prova på hur det var att bära vatten med ok, skura mattor eller tvätta. I trädgården finns träleksaker att låna.

Karlskoga moderna
På bottenvåningen på Gråbo visas även utställningen Karlskoga moderna. Byggnadsantikvarie Ing-Marie Nilsson-Tarkkanen finns på plats och berättar mer om utställningen och om Karlskogas stadshistoria.

Linföredrag kl 11.30
Hemslöjdskonsulenten Lina Jatko berättar om linet, dess historia och projektet 1kvm lin som pågår i hela landet. Linet delar en tusenårig historia med oss människor och ger oss fortfarande glädje och nytta. Dagens textila material och produktion gör stor påverkan på vårt klimat. Med linet har vi en möjlighet att minska denna negativa påverkan. Under dagen visar Lina några exempel moment i beredningen av lin och svarar på frågor.

Ätbart för bi och människa
Byggnadsantikvarie och hembygdskonsulent Charlott Torgén berättar om projektet Ätbart för bi och människa men också om det historiska perspektivet på trädgården runt Gråbo, hur den sett ut och vad man kan ha odlat där och kring andra arbetarbostäder i Karlskoga.

 

Kalendarium