Faces I Have Met, en utställning som varit

25 augusti 2019 kl 13.00


Arkeologidagen vid råsvalslund

Besök en vikingatida bosättning utanför Lindesberg

Vid Råsvalslund, utanför Lindesberg låg en by på vikingatiden.
Följ med på en rundvandring i spåren efter den, och byinvånarnas gravar alldeles intill. Hör arkeologen berätta om lämningar och föremål som påträffats vid arkeologiska grävningar. Det finns också möjlighet att prova på vikingalivet med aktiviteter som pilbågsskytte, klä sig i vikingatida kläder och prova redskap.

Runt om i Sverige firas Arkeologidagen den 25 augusti. Här i Örebro län besöker vi en välbevarad vikingatida bosättning vid Råsvalslund i Guldsmedshyttan utanför Lindesberg. Följ med länsmuseets arkeolog Martin Edlund på en guidad visning av området och delta i prova-på aktiviteter. Vi tittar närmare på den bevarade boplatsen med husterrasser och gravfält med gravhögar, och får hör mera om vad som påträffats vid tidigare undersökningar. Platsen ligger i en naturskön hagmark vid sjön Råsvalen som även bjuder på många blommor och ängsväxter allt efter årstiden. Området kommer under hösten 2019 att göras mera tillgängligt av Lindesbergs kommun med skyltning och rastplatser.

Visning kl. 13:00 och kl. 14:00.
Prova-på aktivitet kl. 13.30 och kl. 14.30.

Fri entré

Vägbeskrivning: 

Råsvalslunds naturområde, söder om Råssvallens idrottsplats mellan Guldsmedshyttan och Storå. Råsvalsvägen, Guldsmedshyttan, Linde socken, Lindesbergs kommun, Örebro län.

Vägbeskrivning: Från Örebro, kör Rv50 i norrgående riktning mot Lindesberg och Storå. Vid rondellen i Guldsmedshyttan fortsätt mot Storå ca 1 km och tag av höger mot Råssvallens idrottsplats. Fortsätt på Råsvalsvägen ca 200 m fram till Råsvalslunds gård och naturområde.

Begränsad tillgänglighet med kuperad mark och stängsel runt hagmark. Ett mindre antal parkeringsplatser finns utanför Råsvalslunds gård. Ett större antal parkeringsplatser finns vid Råssvallens idrottsplats.

Läge: 59°42'18.8"N 15°6'59.3"E (WGS84)  6618590, 506554 (SWEREF99)

Kontakt: Martin Edlund, tel. 019-6028775, martin.edlund@olm.se

 

Kalendarium