Siggebohyttans bergsmansgård

Siggebohyttan

Siggebohyttan är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid. Som besökare får du vandra runt i rummen och med alla sinnen uppleva hur ett förmöget bergsmanshem såg ut runt år 1860. 

Mangårdsbyggnaden började byggas runt år 1790 och innehåller 14 rum och 3 kök. I stallbyggnaden står vagnar och kolslädar och i loftbodens visthusbod hänger fårfiolerna i taket. Kaffestugan byggdes ursprungligen som drängstuga under mitten av 1800-talet.

På Siggebohyttan finns också ett litet café och en butik med lokal profil och väl utvalda produkter som presenter, hantverk och böcker.

I de natursköna omgivningarna med utsikt över sjön Usken finns möjligheter till picknick. För barnen finns gott om grönytor för spring-i-benen samt lekredskap i naturmaterial att låna.

Under sommarsäsongen ordnas programaktiviteter som spelmansstämma, midsommarfirande, konserter, workshops, barnaktiviteter och mycket mer.

Öppettider och entré

Välkommen till Siggebohyttan sommaren 2020!

Ordinarie öppettider:

10 juni-16 augusti 2020
öppet dagligen kl 11.00-17.00

Entré: 50 kr inträde inkl. visning kl 11.30 och 15.00
Fri entré för barn upp till 16 år.

Bokade visningar:

Grupper kan boka en guidad visning från den 10 juni till den 27 september

Priser: 1100 kr för en grupp med upp till 15 pers, utöver det 35 kr/pers. Tillägg 1000 kr/timme vid bokning utanför ordinarie öppettider.

Fika ordnas mot en extra kostnad efter överenskommelse.

Bokning och information:
bokning@olm.se
tel: 070-2592800
Läs mer om Siggebohyttan: Karl August Andersson Meijierhelm, Maria Lang, Margit Palmaer, Bertil Waldén, Severin Schiöler, Gösta Knutsson och Magnus Ljunggren är några av författarna som verkat på och kring Siggebohyttan. Astrid Lindén och Clas Thor berättar om dem i boken I Linde och trakterna däromkring skrivs det mycket vackert. Här kan du ladda ner kapitlet om SiggebohyttanPDF (pdf, 1.6 MB), läsa om dem och få tips på hur du kan vandra i litterära miljöer kring den gamla gården.

Siggebohyttan exteriör.

Karta och kontakt

Adress

Siggebohyttans bergsmansgård
713 94 Nora

 

vandringsleden

Vandringsleden i skogen bredvid Siggebohyttan. En så kallad hålväg.

UPPTÄCK MER AV SIGGEBOHYTTAN!

Det är i skogen, i landskapet, i berget som historien bakom Siggebohyttan börjar. Längs vandringsleden hittar man spåren efter människans hårda slit som skapade bergsmännens välstånd och som ligger till grund för bergsmansgårdens överdåd. Följ leden och se lämningarna efter kolmilor, järnbearbetning och de tunga transporterna. Vandringen tar dig till det gamla gruvområdet med de djupa vattenfyllda gruvhålen. Leden är markerad och här finns också informationsskyltar som med text och bild berättar om områdets historia, om hur brytningen och arbetet gick till. Av malmfororna ser man än idag spåren i form av själva vägen som vandringsleden är en del av. Den är urgröpt, som ett dike, typen kallas hålväg, och är också en del av den uråldriga stigen till kyrkan i Lindesberg.

Praktisk info

Leden iordningsställs i början av sommaren 2020 och är färdig till säsongsstarten den 10 juni.

Leden är 800 m. enkel väg och är indelad i sju etapper och utgår från parkeringen. Det finns ett kartblad som går att hämta gratis i informations-kuren på parkeringen eller i kaféet. På kartan finns också information om hur många steg det är mellan de olika etapperna, för att särskilt uppmuntra till motion och rörelse. Terrängen är inte svår, men praktiska promenadskor eller stövlar rekommenderas!

Vandringsleden i Siggebohyttan har kommit till i samarbete med:

Västerås stift

Länsstyrelsen i Örebro län

Den ideella föreningen Industrilandskap i Bergslagen

Linerkers