Faces I Have Met, en utställning som varit

Onsdag 8 februari kl 18.00


Tusentals ting

Föremålskväll på museet
Tema:
Unika 1800-talsplagg
från Viby

Denna vår anordnar Örebro läns museum fyra föreläsnings- och samtalskvällar utifrån föremål som finns i museets samlingar. Under kvällen får besökarna stifta bekantskap med föremålen och veta mer om deras spännande historia.

Unika 1800-talsplagg från Viby

I slutet av 1980-talet gjorde textilgruppen i Viby hembygdsförening ett unikt fynd. När en gammal gård i socknen skulle gå på auktion hittade man flera äldre klädesplagg undanhängda. Det som dök upp på vindar, i garderober och undanstoppade i gårdens väggar var både vardagsplagg och högtidskläder, västar, byxor, ytterplagg, hattar och annat. Man tog hand om fynden och undersökte dem noga. Det blev till ett riktigt detektivarbete, föremålen utforskades, man sökte historien bakom dem och gården och - ägaren kunde till slut identifieras! Det visade sig att kläderna tillhört en och samma man – bonden Erik Jansson (1799-1883) ägare och brukare av gården Södra Höga i Viby. Så småningom skänktes samlingen till Örebro läns museum.

Under kvällen berättar textilgruppen och museets personal tillsammans om historien bakom det spännande fyndet och vad det är som gör Erik Janssons garderob så unik. Flera av originalplaggen kommer att visas och textilgruppen har med sig de fina kopiorna av plaggen man har låtit göra.

Medverkande:
Inger Pålsson, Textilgruppen, Viby Hembygdsförening

Lina Jatko, hemslöjdskonsulent, Örebro läns museum

Maria Uddén, enhetschef, Örebro läns museum


Plats
Kaserngården 6

Tid
Kl. 18.00

Kostnad
100 kr inkl. fika med smörgås, betalas med Swish eller kontant (gärna jämna pengar) på plats.

Sista dag för anmälan
5 februari

Kalendarium