Upptäck mer av gråbo

Gråbo trädgård

Sedan år 2020 pågår projektet Ätbart för pollinerare och människa i trädgården runt Gråbo arbetarmuseum. Projektet drivs av Möckelnföreningarna, Karlskoga kommun och Örebro läns museum och syftar till att skapa en kulturhistorisk trädgård runt huset, med kopplingar till tiden då människor bodde på platsen. Trädgården är en plats för människor som vill odla tillsammans, en plats för pollinerare att frodas och för besökare att njuta av samt lära sig något om pollinerares betydelse för vår mat.

Vill du vara med och odla i Gråbo trädgård? Inga särskilda kunskaper behövs, bara ett intresse för odling. Kontakta Anja Weidt, samordnare för stadsnära odling, på stadsodling@mockelnforeningarna.net

Gå gärna in i den öppna Facebookgruppen Gråbo trädgård – arbetsgruppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och kika på alla fina bilder av hur trädgården har vuxit fram hittills!

Läs mer om projektet på Bofors stations hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Eller besök trädgårdens egen hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (sidan är under uppbyggnad).

MAT -alltid till hands

Till sommarsäsongen 2024 inviger vi den nya utställningen MAT -alltid till hands, som handlar om mathushållning och prepping genom tiderna.

Utställningen kopplas tidsmässigt till de tre lägenheterna i museet som visar hur ett hem kunde se ut åren 1885, 1918 och 1942. Vi får följa matens resa, från jord till bord, som blir längre ju närmre vår egen tid vi kommer. Från självhushållning genom odling, konservering och naturabetalning, via industrialiseringen mot ett större beroende av importerade varor.

Elektricitetens intåg, rinnande vatten och tekniska uppfinningar som spis och kylskåp påverkar mathushållningen. Husmodern går från att vara producent till att vara hemmafru och konsument. Vi får också en inblick i hur beredskapsåren under andra världskriget påverkar mathushållningen och tankarna kring det som idag kallas prepping.

historiska fotavtryck- en miniutställning

Allt vi människor gör påverkar planeten vi bor på. Vårt boende, vad vi äter, våra resor och saker vi konsumerar förbrukar naturresurser och gör avtryck - ekologiska fotavtryck.

För att leva som genomsnittssvensken gör idag skulle det behövas drygt fyra jordklot. Vi lever över våra tillgångar.
För inte så länge sedan såg de flesta människors liv helt annorlunda ut.

Genom att blicka bakåt i historien kan vi kanske se oss själva och vår tid i ett annat ljus. Vilka är våra mänskliga behov? Vilka är begären som vi skulle kunna ersätta med någonting annat, någonting hållbart, och i så fall vad?

På dörrar inne i huset kan du läsa om våra ekologiska fotavtryck nu och då. Det finns också ett rum med digitala skärmar där du kan mäta och räkna ut dina egna ekologiska fotavtryck.